Scroll Top

Panourile solare plutitoare – viitorul energiei verzi

Panouri solare plutitoare – viitorul energiei verzi

Panourile solare plutitoare – viitorul energiei verzi

Panourile solare pot fi montate pe acoperișuri, integrate în arhitectura clădirilor sau amplasate pe sol, pe terenuri întinse. Știai că acestea pot fi și atașate pe corpuri care plutesc pe apă? Panourile solare plutitoare, denumite și fotovoltaice plutitoare (FPV) sau „floatovoltaics”, sunt așezate pe o structură care plutește pe un luciu de apă, de obicei un rezervor sau un lac.

Sistemul solar fotovoltaic plutitor este o metodă ecologică de generare a energiei electrice care combină tehnologia marină și tehnologia energiei regenerabile. Modulele solare sunt concepute să plutească pe suprafața apei. O centrală solară plutitoare este compusă din modulul solar, corpul de flotabilitate și materialul anti-rugină. Acesta include cadrul vertical și cadrele orizontale, suportul pentru picioare de inspecție și ansamblul de montare a modulului.

5 motive pentru care panourile solare plutitoare sunt o investiție de luat în calcul

Este necesar ca modulul solar să fie rezistent la apă și praf, să nu conțină plumb și să fie protejat împotriva efectelor jeturilor de apă. Panourile solare plutitoare sunt un concept relativ nou. Primul brevet pentru acest tip de tehnologie solară a fost înregistrat în 2008. Iată cinci dintre avantajele acestui sistem.

  1. Instalația de panouri solare plutitoare oferă umbră luciului de apă și reduce evaporarea din iazuri, rezervoare și lacuri. Acesta este un beneficiu important pentru mediu, mai ales în zonele cu secetă. Fotovoltaicele plutitoare sunt o sursă curată de energie regenerabilă. Utilizarea acestor tehnologii ajută la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor poluanți din atmosferă. Totul are un impact pozitiv asupra mediului, precum și asupra sănătății umane.
  2. Unul dintre cele mai mari avantaje ale panourilor solare plutitoare o reprezintă faptul că nu necesită spațiu întins de teren. Majoritatea acestor instalații de panouri solare pot ocupa spațiu neutilizat pe corpurile de apă. Mai mult, instalarea panourilor solare pe corpuri pe apă salvează copacii de la tăiere, iar terenurile pot fi folosite în alte scopuri.
  3. Corpurile de apă care găzduiesc panourile solare plutitoare vor ajuta sistemele alimentate cu energie solară să se răcească. Acest lucru înseamnă că instalația de panouri solare plutitoare va crește eficiența unui panou solar în climatele calde.
  4. Umbra pe care o produc panourile solare plutitoare poate ajuta la reducerea prezenței algelor dăunătoare, dar și a pierderii de apă prin evaporare, care va proteja resursele de apă potabilă.
  5. Centrala electrică plutitoare este ușor de întreținut și poate avea un potențial turistic uriaș. Panourile fotovoltaice pe apă sunt locuri pitorești, care atrag mulți turiști.
Panouri solare plutitoare – viitorul energiei verzi
Panourile solare plutitoare pe suprafețe de apă  sunt prietenoase cu mediul și au un potențial turistic uriaș

Viitorul energiei curate: fotovoltaice plutitoare care ajută mediul înconjurător

Conform unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie, publicat în 2020, energia solară este cea mai ieftină sursă de electricitate din istorie. Specialiștii sunt de părere că cererea de energie solară plutitoare va crește în viitorul apropiat ca răspuns la sporirea populației globale. Sistemele solare plutitoare îi ajută pe proprietarii de terenuri să beneficieze de corpurile de apă altfel subutilizate, cum ar fi carierele de cărbune, gropile de extracție a mineralelor sau rezervoarele. Instalarea și întreținerea sunt ușoare și sigure. De asemenea, panourile oferă beneficiul unei reduceri semnificative a evaporării de la suprafața apei. Se preconizează că acest lucru va aduce o contribuție importantă la revoluția energiei curate. Totodată, va contribui la difuzarea dezbaterii aprinse cu privire la utilizarea terenurilor în statele membre ale UE.

Află de la specialiștii Restart Energy totul despre panourile solare și despre beneficiile energiei verzi.