Fiecare om caută să-și optimizeze traiul în funcție de ceea ce îi este potrivit. Dacă nu știi ce fel de sistem de producție energetică solară ți-ar plăcea să manageriezi, poate te-ar ajuta să afli diferențele principale dintre sistemele fotovoltaice off-grid și cele on-grid.
Despre off-grid
Un sistem fotovoltaic de tip off-grid funcționează fără a fi cuplat la rețeaua publică de energie. El utilizează un echipament specific, de sine stătător și personalizabil în funcție de nevoi.
Avantajele sunt independența energetică, faptul că poate fi instalat și în zone izolate, faptul că nu sunt supuse reglementărilor și tarifelor de punere în circulație a energiei în rețea și, în final, pot fi dimensionate exact pentru nevoile de producție.
Dezavantajele off-grid-ului constau, în primul rând, în costurile inițiale mai ridicate. Investiția se duce mai ales în bateriile de stocare, care necesită întreținere și schimbare odată la câțiva ani. În al doilea rând, autonomia energetică depinde de condițiile meteo și de dimensiunea sistemului fotovoltaic. Mai mult, randamentul de producție scade odată cu îmbătrânirea bateriilor.
Despre on-grid
La un sistem fotovoltaic on-grid, totul este conectat la rețea. Panourile produc curent solar care fie alimentează o locuință sau un imobil, fie întorc excesul de energie obținută în rețea. Așadar, dacă pică curentul, rețeaua devine sursa principală de rezervă.
Cele mai răspândite tipuri de sisteme fotovoltaice utilizate în mediul urban sunt:
- Sistemele fotovoltaice montate pe acoperiș, atât pentru locuințe individuale, cât și pentru clădiri publice.
- Sistemele fotovoltaice integrate în structura și fațada clădirilor.
- Centrale fotovoltaice de dimensiuni medii și mici montate la sol în parcări, spații verzi, terenuri degradate din oraș.
- Sisteme fotovoltaice portable sau mobile utilizate pentru iluminat stradal, containere, chioșcuri, adăposturi etc.
Marele avantaj al sistemului fotovoltaic on-grid-ului e că nu ai nevoie de baterii scumpe pentru stocarea energiei solare obținute. În schimb off-grid-ul, oferind independență energetică, este soluția ideală în locații precum cabană, fermă, etc. Pe termen lung, poți ieși mai ieftin dacă rețeaua nu există deloc și ești singurul producător local de energie.
Atunci când alegi unde va fi poziționat sistemul tău fotovoltaic, gândește-te la off-grid dacă vrei autonomie totală și la on-grid dacă vrei să profiți de rețea. Pentru consiliere specializată, ia legătura chiar acum cu echipa Restart Energy!