02.05.2022

Surse de energie alternativă pentru protejarea mediului

Sursele de energie alternativă sunt cele care nu au impact negativ asupra mediului, fiind totodată gratuite și inepuizabile. Implementarea lor în companii nu necesită costuri ridicate sau tehnologie ultra-avansată. Oamenii de știință lucrează constant pentru a găsi noi surse de energie sau pentru a îmbunătăți eficiența unor surse de energie existente, astfel încât acestea să poată satisface nevoile viitoarelor generații.

Cele mai cunoscute surse de energie regenerabilă

  • Oamenii de știință estimează că energia solară pe care o obținem în mod direct din razele soarelui este cea mai promițătoare dintre cele 5 surse de energie alternativă descoperite. Se spune că utilizarea ei va dura zeci de ani. Singura provocare este de a găsi cea mai eficientă modalitate de a atrage și stoca această formă de energie. Cu timpul însă, acest lucru a devenit posibil prin intermediul panourilor solare.
  • Energia hidroelectrică valorifică potențialul apei din baraj. Este folosită pentru pornirea turbinei, care apoi poate genera electricitate. Această formă de energie, cunoscută și sub numele de hidroenergie, este cea mai utilizată sursă de energie în prezent.
  • Energia eoliană se obține prin valorificarea energiei produse de vânt. Acesta are rolul de a învârti paletele unei turbine conectate la un generator, producându-se astfel electricitate.
  • Energia geotermală poate fi obținută din căldura emanată din interiorul Pământului. Ea e produsă în cea mai mare parte din descompunerea lentă a substanțelor radioactive naturale existente în toate tipurile de rocă.
  • Energia valurilor și mareelor ​​provine din faptul că 71,11% din suprafața pământului este acoperită de oceane. Valurile se formează datorită atracției gravitaționale a soarelui și a lunii.

Cele mai rentabile surse de energie alternativă în România

În ultimii trei ani, cercetarea și dezvoltarea energiei verzi a adus multe schimbări, aducând noi tehnologii promițătoare și reducând dependența de cărbune, petrol și gaze.

În anul 2020, energia eoliană a reprezentat 12,4% din producția de energie electrică a României, panourile solare fotovoltaice au reprezentat 3,4%, iar energia hidroelectrică a reprezentat 27,6%. În general, producția de energie verde, precum cea eoliană, fotovoltaică și de biomasă, a reprezentat 16% din total.

În prezent, energia generată de panourile fotovoltaice poate deveni cea mai importantă sursă de producere a energiei electrice a României. Potențialul solar al României este unul dintre cele mai mari din Europa. Se preconizează că energia solară va fi cea mai importantă sursă de energie în anul 2030. Având în vedere evoluțiile pe care le-am văzut, ne așteptăm ca România să își atingă obiectivul mult mai repede, aceasta fiind prin anul 2026.

Din fericire, există numeroase companii care te pot ajuta cu instalarea unor panouri fotovoltaice de înaltă calitate. La Restart Energy poți găsi proiectul Restart Solar, care te poate ajuta să reduci cu până la 50% costurile de energie electrică ale business-ului tău. Cum poate pachetul oferit de noi să satisfacă nevoile companiei tale? Apelează chiar acum la consultații noștri pentru a afla răspunsurile la întrebările tale.

Te-ar putea interesa și