Știai că poți consuma energie geotermală în locuința ta? Da, adevărat. Foarte mulți producători de electricitate din România s-au îndreptat cu forțe majore către productia de energie verde.
România a fost clasată drept a treia ţară din Europa, după Grecia şi Italia, pentru potenţialul geotermal foarte ridicat.
Energia geotermala este valorificata in Romania prin căldura naturală a pământului. Face parte din clasa energiilor regenerabile şi se obţine prin captarea apei fierbinţi, a aburilor din zonele cu activitate vulcanică şi tectonică sau a căldurii subpământene.
Unde se captează în țara noastră energie geotermala?
Orasul Beiuș profită la maxim de această binecuvantare a naturii și încălzește casele cu ajutorul acestui tip de energie. Se planuiește să se transforme într-un centru ecologic geotermal de renume în toată Europa.
Energia geotermala are utilizare și în judeţul Timiş si Oradea.
O reprezentare clară a potențialului geotermic al României îl găsești într-un studiu de specialitate demarat de “International center for green energy information” în frunte cu Dr. Serban Veliciu, care poate fi accesat AICI.
Așadar, aceste resurse de energie verde sunt prezente cu preponderență în regiunea de vest a României (Banat, munţii Apuseni, Bihor).
De ce nu se valorifică energia geotermala la maxim în România?
O șansă uriașă pentru România, o comoară ascunsă chiar sub munți. Ce se face în acest sens? Mai nimic, deoarece investițiile în domeniu sunt restrânse. Studiile de pre-forare și forarea pentru a se ajunge la aceste zone de interes este scumpă și toate planificările venite din partea instituțiilor ecologiste sunt sistate.
Cum este vazută energia geotermala în lume?
Este de admirat faptul că forţa geotermală poate produce până la 8,3% din totalul mondial de energie electrică, furnizând astfel energie pentru 17% din populația lumii. Un fapt ce ajută imens natura este acela că 39 de țări, situate în Africa, Europa Centrală, America de Sud și Pacific s-ar putea alimenta total, până la 100% din necesarul de energie electrică prin utilizarea resurselor geotermale.
Islanda este vârful muntelui la acest capitol, fiind singura tara din lume care profită la maxim de aceasta facilitate gratuită oferită de natură. Desigur și pozitionarea geografică îi permite acest lucru. Energia geotermala are avantaje si dezavantaje in zonele in care nu se gaseste la cantitati uriase.
Cat despre Islanda, poate te întrebi, totuşi cum obţin energia? Ei bine, islandezii profită la maxim de poziţionarea geografică şi utilizează ghețarii şi râurile din interiorul ţării. Le exploatează pentru a genera 80% din electricitatea țării prin hidrocentrale, în timp ce câmpurile geotermale oferă până la 20% din necesarul de energie.
Aceste câmpuri subterane oferă posibilitatea de relaxare turiștilor și locuitorilor prin bazine de îmbăiere şi sunt o sursă aproape nelimitată și ieftină de apă caldă naturală. Citeste un intreg articol pe aceasta tema, in cadrul Restartopedia, AICI.
Energia termică a pământului este imensă, iar doar o parte din ea poate fi utilizată în zonele în care condițiile geologice permit un purtător (de exemplu apa), pentru a transfera căldura din zonele fierbinți adânci sau în apropierea suprafeței, creând astfel resursele geotermale.
Deoarece este o energie nepoluantă, suntem bucuroşi să ştim că oamenii au folosit izvoarele cu ape calde de mii de ani, pentru diferite nevoi şi scopuri: baie, ca sursă de apă pentru gătit, apoi în staţiuni balneare ca în final să producă energie din ele.
Transportul si distributia energiei electrice
Poate te întrebi care sunt tehnicile prin care este captată această energie geotermală, astfel am identificat 3 modalităţi: generatoare electrice, utilizarea directă la sursă, pompele de căldură geotermală.
Cele mai multe centrale electrice au nevoie de abur pentru a genera electricitate. Aburul rotește o turbină care activeaza un generator care produce energie electrică. Această modalitate este influențată de costurile de foraj și de resurse.
Exploatarea energiei geotermale de potenţial termic scăzut necesită echipamente special concepute pentru ridicarea temperaturii, astfel sunt utilizate pompele de căldură, care folosesc temperatura relativ constantă a pământului, aproape de suprafață pentru a asigura încălzire, răcire și apă caldă menajeră pentru case, școli și alte clădiri.
Restart Energy – capteaza energie curată în România
Suntem convinşi că această resursă naturală a pământului va fi din ce în ce mai apreciată în drumul spre o societate cât mai verde.
Energia generabila este fructificata de compania noastra in proportie de 57%, deoarece producem, transportam si distribuim energie electrica din surse verzi.
Îți oferim abonament lunar fix, 20% reducere direct pe facturi, 57% energie regenerabilă, aplicație pentru mobil dedicată testată în conformitate cu CE, suport 24h din 24 și plata rapidă în 12 modalități în peste 300 de puncte de plată. Dacă dorești informații suplimentare și contractarea offline ne gasești în peste 200 locații comerciale în România.
Afla cum poti obține energie ieftina online!