Scroll Top

Monitorizarea și întreținerea la distanță a fermelor fotovoltaice

DECEMBRIE Restart Energy vizual articol
Atunci când te preocupă exploatarea durabilă a fermelor fotovoltaice, este important să cunoști care sunt metodele de monitorizare și întreținere a acestora de la distanță.

Când ai o astfel de afacere remote, devine esențial să poți să urmărești performanțele și funcționarea echipamentelor fără a deplasa echipe la fața locului decât când e strict necesar. Aici intervin sistemele de monitorizare prin senzori și comunicațiile wireless/GSM. Acestea măsoară parametri precum tensiunea, curentul, temperatura panourilor și înregistrează datele într-o platformă online.

Analizând evoluțiile valorilor, sistemul alertează imediat în caz de deviații față de normalitate, permițând identificarea rapidă a oricărei disfuncții. De asemenea, permite accesul la parametrii invertoarelor și reglarea lor la distanță, precum și comanda pompelor de răcire sau a altor echipamente auxiliare.

Performanțele sistemului pot fi optimize constant, în timp real, ținând cont de condițiile meteo.

Un astfel de sistem de monitorizare eficient reduce costurile ce includ deplasarea echipelor de servicii. Mai mult, permite o reacție rapidă și o remediere a problemelor fără întreruperea producției. Esențial însă este ca senzorii și echipamentele conectate la rețea să fie rezistente la condiții severe și să funcționeze fără întreruperi mai multe sezoane.

Pentru ca sistemele de monitorizare la distanță a fermelor fotovoltaice să funcționeze în condiții dificile pe termen lung, este nevoie de:

  • Utilizarea unor componente electronice robuste, studiate pentru medii ostile, rezistente la praf, umiditate, temperaturi extreme.
  • Carcase etanșe și protecții corespunzătoare împotriva coroziunii.
  • Sisteme de alimentare cu energie care să funcționeze autonom ani de zile.
  • Module de comunicații wireless/GSM cu antene omnidirecționale robuste și acoperire optimizată în zone izolate.
  • Sistem DNP3 de acumulare și transmitere a datelor către platforma de monitorizare centrală.
  • Monitorizarea și întreținerea periodică a echipamentelor prin inspectare, schimb baterii, înlocuire senzori defecți.
  • Arhitectura sistemului tolerantă la defectarea unor module prin redundanță și comunicații alternate.

Respectarea acestor criterii de calitate asigură funcționarea îndelungată a sistemului de monitorizare. Pe de altă parte, contribuie la randamentul monitorizării sistemelor fotovoltaice de la distanță.

Apelează la serviciile Restart Energy pentru a afla cum poți să-ți inițiezi propria fermă fotovoltaică!