Scroll Top

Durata de viață a panourilor solare: cât timp pot fi folosite

Studiile de specialitate au arătat că durata de viață a panourilor solare este de aproximativ 30 de ani înainte de scoaterea din uz. În tot acest timp, poate apărea o scădere cu 20% a capacității de putere. Între primii 10 până la 12 ani, scăderea maximă a eficienței este de 10% și de 20% la 25 de ani. De fapt, multe panouri solare instalate în anii 1980 încă funcționează. Nu numai că panourile fotovoltaice sunt remarcabil de fiabile, dar longevitatea acestora a crescut considerabil în ultimii 20 de ani.

De ce panourile solare nu pot să dureze pentru totdeauna? Fotovoltaicele se degradează în principal din cauza uzurii normale în timp, din cauza expunerii la razele ultraviolete și a condițiilor meteorologice nefavorabile. Tocmai de aceea, rata de degradare este inclusă în garanția de performanță a panoului. Este esențial să acorzi o minimă atenție procesului de mentenanță a panourilor fotovoltaice, pentru o rezistență sporită în timp. Prin includerea unui sistem de monitorizare bazat pe aplicații, te vei asigura că totul funcționează la parametri normali. Apoi, este important să verifici dacă panourile sunt curate. Bine întreținute, fotovoltaicele vor atinge durata maximă de viață.

Despre durata de viață a panourilor solare, în 3 întrebări esențiale

 1. Cât de eficiente sunt panourile solare după 25 de ani?
  De fapt, 78% dintre sistemele testate au avut o rată de degradare mai mică de 1% pe an. După 25 de ani de utilizare, aproximativ 4 din 5 panouri solare încă funcționează la o eficiență de 75% sau mai bine.
 2. Ce se întâmplă cu panourile solare după durata lor de viață?
  Panourile solare vor produce în mod natural mai puțină energie în timp. Rata medie de degradare a lor este de aproximativ 0,5%, ceea ce înseamnă că producția de energie a unui panou solar va scădea cu o rată de 0,5% pe an.
 3. Unde ajung panourile solare după ce li s-a încheiat ciclul de funcționare?
  Panourile solare sunt reciclate în unități de reciclare a sticlei. Sunt extrase prin procedee speciale anumite componente care pot fi reciclate, iar ce nu mai poate fi folosit este distrus.
Pentru ca durata de viață a panourilor solare să atingă pragul maxim, ai grijă ca acestea să fie mereu curate
Pentru ca durata de viață a panourilor solare să atingă pragul maxim, ai grijă ca acestea să fie mereu curate

4 sfaturi pentru a spori durata de viață a sistemului tău fotovoltaic

Din păcate, nu putem controla clima sau fenomenele meteorologice. Însă, există câteva lucruri care țin de noi și putem să ajutăm panourile solare să funcționeze cât mai mult. Iată ce putem face.

 1. Să alegem panouri fotovoltaice de calitate.
 2. Să lucrăm cu echipe de profesioniști, cu experiență, care se ocupă de toate detaliile și care montează panourile corect.
 3. Să alegem o companie care oferă și verificări de întreținere, care se asigură că sistemul funcționează în condiții optime.
 4. Să avem grijă să acordăm măcar o minimă atenție procesului de întreținere. Curățarea periodică a panourilor de praf, de frunze sau de murdărie este absolut necesară.

Contactează unul dintre specialiștii Restart Energy și află cum poți instala și tu panouri solare de calitate! Avem o echipă de profesioniști, cu experiență vastă în domeniu, gata să îți ofere sprijin și asistență!