Scroll Top

Liberalizarea pietei de energie electrica in Romania

Liberalizarea pietei de energie electrica in Romania

Liberalizarea pietei de energie electrica in Romania

Liberalizarea pietei de energie electrica in Romania a constat intr-un proces lung si complex. Acesta s-a intins de-a lungul mai multor ani. In ciuda numerosilor pasi luati treptat in vederea liberalizarii pietei energiei electrice, acest proces nu a captat atentia nationala decat in ultimul an, odata cu finalizarea sa la inceputul anului 2021.

In acest articol, ne-am propus sa exploram putin istoria ceva mai complexa a procedeului de liberalizare a pietei de energie electrica. Astfel, dorim sa te ajutam sa intelegi mai bine ce inseamna asta pentru tine.

Ce inseamna cu adevarat liberalizarea pietei de energie electrica? 

Liberalizarea pietei de energie electrica a inceput in Romania inca din anul 2012. Acesta s-a desfasurat in conformitate cu Directivele Europene stabilite treptat de UE.

Inceput inca din 1996, demersul de liberalizare a pietelor de energie si gaz natural in Europa a fost finalizat abia in anul 2009. Aceste Directive prevedeau eliminarea treptata a preturilor reglementate de pe piata de energie electrica si gaze naturale din toate Statele Membre ale Uniunii Europene.

Ideea principala din spatele acestei miscari era echilibrarea alimentarii cu energie electrica si gaze naturale din aceste state.

Asa cum stim, pietele de energie electrica si de gaze naturale depind foarte mult de stat. Unele resurse nu pot fi produse independent de catre competitori terti. Intr-o astfel de piata, statul se ocupa de productie, distribuire si furnizare. In acest fel, pot aparea inegalitati si alte nedreptati in piata unei tari.

Ei bine, Directivele Europene ce au demarat liberalizarea pietei de energie din Uniunea Europeana isi propun sa schimbe acest lucru. Prin procedeul de liberalizare, UE practic separa companiile care se ocupa de productia energiei electrice si a gazelor naturale, distribuitorii acestor resurse si furnizorii, cei care au contactul direct cu clientii finali.

De asemenea, prin liberalizarea pietei, se faciliteaza verificarea ca toti distribuitorii de energie electrica si gaze naturale joaca, dupa cum s-ar spune, dupa regulile stabilite si ca nu se produce vreo nedreptate.

Intr-o piata liberalizata, UE se poate asigura ca fiecare competitor respecta regulile impuse de Uniune. Mai mult, intr-o astfel de piata, statul nu joaca decat un rol minim in sistemul de distributie a energiei si a gazelor. Această schimbare elimina preturile reglementate pe care noi, consumatorii finali, eram obligati sa le suportam inainte.

Pe scurt, liberalizarea pietelor de energie electrica si gaze naturale ne permite sa avem mai multe drepturi si mai multa autonomie fata de stat in obtinerea unor servicii de baza (cum ar fi alimentarea cu energie si gaz).

Liberalizarea pietei de energie electrica in Romania de-a lungul anilor

Dupa cum spuneam, liberalizarea pietei  de energie electrica a pornit inca dinainte de inceputul mileniului, in anul 1996. Atunci, Uniunea Europeana a adoptat primele directive catre acest demers. In 1998, au urmat directivele pentru liberalizarea pietei de gaze naturale. UE le-a impus atunci Statelor Membre sa adopte aceste directive in legislatia nationala pana in anul 2000.

Insa asta nu inseamna ca liberalizarea pietei de energie electrica a inceput din 1996 si nici macar in anul 2000. A mai urmat stabilirea unor noi directive in vederea liberalizarii pietei in 2003 (directive ce urmau a fi adoptate cel tarziu in anul 2007). Ultimul set de directive a fost adoptat de Uniunea Europeana tocmai in anul 2009, la nu mai putin de 13 ani de la inceputul acestui demers. 

Abia odata cu anul 2009 si cu adoptarea acestor ultime directive s-a inceput demersul de liberalizare a pietelor de energie electrica si gaze naturale. 

Primul pas catre liberalizarea pietei energiei electrice in Romania

Acesta a fost luat la data de 1 septembrie 2012. El avea ca scop eliminarea treptata a tarifelor reglementate de pe piata consumatorilor noncasnici. Liberalizarea pietei din domeniul consumatorilor noncasnici din Romania avea sa cuprinda sase etape. Acest proces trebuia sa conduca la eliminarea totala a tarifelor reglementate la data de 1 ianuarie 2014. 

Acelasi procedeu pentru consumatorii casnici avea sa demareze in vara anului urmator, abia la data de 1 iulie 2013. Acesta urma sa cuprinda in total 10 etape. Ceva mai complex, procedeul de eliminare procentuala a tarifelor reglementate pentru consumatorii casnici nu avea sa se incheie decat la finele anului 2017. 

Ce justifica asa o pauza in procesul de liberalizare al pretului energiei?

Cu siguranta te intrebi ce a durat atat? Eliminarea tarifelor reglementate de pe piata energiei naturale din Romania a fost finalizata in 2014, respectiv 2017. Cum ne explicam faptul ca piata s-a liberalizat abia acum, in 2021?

In anul 2018, Romania a luat niste masuri impotriva liberalizarii pietei de energie electrica si gaze naturale. Mai exact, acestea constau in Legea nr. 167/2018, care a modificat Legea Energiei Electrice și a Gazelor Naturale. Aceasta lege obliga toti „jucatorii” de pe piata sa incheie contracte care sa insumeze 50% din productia totala de energie si gaze. 

Acestei legi i-a urmat Ordonanta de Urgenta Nr. 114/2018, care modifica la randul ei situatia pietei. In urma primei legi, nu se poate spune ca au afectati consumatorii de rand in mod semnificativ. Totusi, efectele Ordonantei au fost resimtite pana la ultimul consumator, cand preturile au crescut marcat. 

Liberalizarea pietei de energie in 2020

La inceputul anului 2020, Guvernul Romaniei a emis o noua ordonanta care sa contracareze efectele ordonantei initiale.  Prin aceasta, s-au eliminat taxele in plus asupra producatorilor de energie. Odata cu eliminarea ordonantei din 2018, s-au putut relua demersurile catre liberalizarea pietei de energie. Acesti cativa pasi ramasi au inceput la data de 1 iulie 2020, finalizandu-se la 1 ianuarie 2021. Astfel ca abia acum, la aproape 25 de ani de cand Uniunea Europeana a demarat aceste demersuri, piata energiei electrice din Romania se poate numi cu adevarat liberalizata.

Liberalizarea pietei de energie electrica in 2021 – ce inseamna pentru tine?

Prin liberalizarea pietei de energie electrica in Romania, beneficiezi acum de mai multe posibilitati. Tu, consumatorul, ai de acum posibilitatea de a negocia direct cu furnizorul de energie electrica si gaze naturale. In acest fel, te vei bucura de un pret corect. Liberalizarea pietei de energie electrica in Romania s-a finalizat in luna ianuarie a acestui an. Chiar si asa, consumatorii se bucura inca de o „perioada de gratie” in care isi pot schimba si selecta noul furnizor de energie electrica. Aceasta perioada se va incheia la data de 30 iunie 2021. Furnizorii de ultima instanta sunt obligati sa ofere cele mai bune preturi pentru clientii care inca nu au optat pentru un furnizor de pe piata libera. Totusi, aceste preturi s-ar putea sa nu fie cele mai convenabile de pe piata. Din acest motiv, schimbarea furnizorului ar trebui sa fie o prioritate in aceasta perioada pentru orice consumator.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi putin mai bine ce inseamna liberalizarea pietei de energie electrica in Romania. Iti dorim spor in alegerea furnizorului potrivit pentru tine! Noi iti stam la dispozitie pentru orice nelamurire.