Scroll Top

Panourile solare în arhitectura subacvatică

subacvatic panouri solare

Explorarea adâncurilor mărilor și oceanelor reprezintă o provocare majoră pentru omenire. Dar ce s-ar întâmpla dacă am putea construi chiar și în acest mediu subacvatic? Sună un pic a science fiction, dar panourile solare ar putea facilita calea către arhitectura subacvatică.

Pe măsură ce lumina solară pătrunde în apă, intensitatea ei scade, dar razele pătrund până la 200 de metri adâncime în mările limpezi. Acest lucru înseamnă că panourile solare se pot monta pe structuri submarine pentru a genera energie. Sigur, panourile solare standard nu prea rezistă la presiunea apei din adânc. Așa că ar trebui folosite panouri flexibile și etanșe, din materiale compozite rezistente.

Energia solară poate alimenta senzori, camere, lumini submarine. S-ar putea realiza observatoare marine echipate complet pentru monitorizarea biodiversității. Sau laboratoare de cercetare mobile pe fundul oceanelor!

O idee și mai futuristă ar fi construirea unor baze submarine permanente. Cu panouri solare integrate modular s-ar obține suficientă energie pentru iluminat, comunicații, motoare pentru deplasare etc. Practic ar fi posibile orașe eco pe fundul oceanului! Evident că astfel de baze ar trebui realizate din materiale rezistente la coroziune, cum ar fi oțeluri speciale sau beton armat etanș. Iar panourile solare trebuie bine ancorate pentru a rezista curenților puternici. Pe lângă electricitate, panourile ar putea încălzi și apa necesară unei baze submarine. Prin conducte izolate, apa caldă poate asigura confortul locatarilor bazei.

subacvatic panouri solare
sursa: https://oceansun.no/

BKW: Project Goldfish este un proiect care propune un submarin pentru turiști care să funcționeze cu energie solară. Project Goldfish are la bază o platformă solară plutitoare care colectează și stochează energia. Acționeze ca o stație de încărcare pentru submarin atunci când acesta revine la suprafață. Această platformă este formată dintr-un pavilion central înconjurat de cinci sateliți dotați cu 300 m2 de colectoare solare care generează aproximativ 30 kW de energie – suficient pentru a alimenta submarinul și pentru a furniza energie instalațiilor de pe malul lacului, potrivit proiectanților.

În domeniul cercetării marine, există numeroase proiecte care explorează utilizarea panourilor solare subacvatice pentru a alimenta senzori și dispozitive subacvatice. Aceste panouri solare subacvatice sunt concepute să funcționeze în adâncimi mai mici și să capteze lumina disponibilă în apă pentru a asigura energia necesară pentru diverse aplicații științifice și de monitorizare.

Iată câteva exemple de companii sau proiecte care au cercetat sau dezvoltat folosirea panourilor solare în mediul subacvatic:

  • Ocean Sun (Norvegia) – o companie care a dezvoltat un sistem de panouri solare plutitoare pentru mediul marin.
  • Proiectul Oceans of Energy (Olanda) – un proiect de cercetare care explorează potențialul energiei solare offshore.
  • Sea Solar Power (SUA) – o companie care lucrează la panouri solare plutitoare pentru mediul oceanic.

Este important de menționat că utilizarea panourilor solare în mediul subacvatic este încă în stadii incipiente și reprezintă un domeniu de cercetare în continuă dezvoltare. Tehnologiile și soluțiile inovatoare sunt în curs de dezvoltare pentru a depăși provocările specifice ale utilizării panourilor solare în acest mediu.

Pentru mai multe sfaturi utile și montarea de panouri solare, apelați la specialiștii Restart Energy!