Ziua Pamantului 2021

ziua pamantului 2021
Ziua Pamantului 2021

Ziua Pamantului 2021 este aici, chiar si in aceste vremuri nebunesti pe care le traim. Si desi majoritatea dintre noi am auzit deja despre Ziua Pamantului, multi inca se intreaba ce ar putea sa faca pentru a marca aceasta ocazie.

Ce poti face tu ca sa te bucuri de Ziua Mondiala a Pamantului? Ce inseamna mai exact ziua planetei Pamant si de ce e ea atat de importanta? Haide sa vedem ce inseamna Ziua Internationala a Pamantului pentru romani!

In primul rand, cand e Ziua Pamantului 2021?

Ziua Pamantului, cunoscuta si drept Ziua Planetei, se sarbatoreste in ziua de 22 aprilie, in fiecare an. Ziua Pamantului a fost prima data sarbatorita in 1970, iar in prezent, este sarbatorita in aproape 200 de tari de pe tot globul.

Motivul pentru care sarbatorim Ziua Pamantului pe 22 aprilie este ca, in 1970, la aceasta data s-a nascut miscarea de protectie a mediului. Intr-o vreme in care era in plina inflorire curentul hippie si flower power, din ce in ce mai multa importanta se dadea planetei noastre. 

Astfel ca, in timp, oamenii au ajuns din ce in ce mai ingrijorati de soarta planetei pe care traim. Si astfel, din drag pentru Pamant, s-a nascut aceasta miscare de a proteja si ocroti planeta.

Cum sarbatorim Ziua Pamantului la Restart Energy?

Ei bine, pentru Restart Energy, aceasta zi are o semnificatie cu adevarat importanta. Dorim sa contribuim la reducerea emisiilor de carbon, la crearea de oportunitati noi pentru clientii nostri in ceea ce priveste consumul de energie verde si dezvoltarea de proiecte inovative in acest domeniu.

De aceea, ne-am propus sa facem schimbari majore nu doar intr-o zi, ci in fiecare an de acum incolo. Astfel, in urmatorii 5 ani, planul de afaceri al companiei include investitii estimate la 100 de milioane de dolari anual si sunt vizate domeniile solar, eolian, biogazului, biomasei si cel al energiei geotermale. Scopul este de a ajunge la 500 MW de energie regenerabila produsa din surse verzi pana in 2026.

Furnizarea de energie 100% verde catre clientii nostri este tinta noastra in urmatorii 5 ani, iar pentru a atinge acest plan ambitios, am incheiat, inca de la inceputul acestui an un parteneriat strategic cu Interlink Capital. In cadrul acestui parteneriat, Interlink activeaza ca un consilier strategic pentru finantarea proiectelor de energie verde pe care Restart Energy vrea sa le dezvolte in urmatorii cinci ani.

In prima jumatate a anului curent, Restart Energy doreste sa finalizeze achizitia a zece parcuri fotovoltaice operationale si care au capacitate de 30 MW instalati. Investitia in achizitia celor zece parcuri este in jurul a 30 de milioane de euro. Aceasta noua tranzactie vine dupa ce in februarie, Restart Energy a cumparat un parc fotovoltaic de 45 MW la Sarmasag (Salaj).

Importanta energiei verzi pentru viitorul nostru si al celor ce vor veni dupa noi este cruciala. Reducerea amprentei de carbon si atingerea neutralitatii in emisia de gaze cu efect de sera sunt teme de interes mondial, dezbatute in permanenta la Comisia Europeana. Astfel, acordul provizional la care s-a ajuns in vederea reducerii de emisii de carbon implica neutralitatea completa pana in anul 2050, si o reducere de 50% pana in 2030.

Cu totii putem contribui, facand alegeri constiente de a folosi energie din surse sustenabile, achizitionarea de autoturisme electrice, reciclare corecta, instalarea de termostate inteligente si chiar de a reduce consumul nostru personal (imbracaminte, mancare, produse cosmetice, etc.).

22 aprilie Ziua Pamantului – ce putem face?

Pe 22 aprilie se sarbatoreste, in fiecare an, Ziua Pamantului. Dar ce inseamna asta pentru noi? Si cum putem marca aceasta ocazie anul acesta, ca sa simtim ca am contribuit cu adevarat?

Ei bine, raspunsul depinde de oportunitatile si posibilitatile fiecaruia. Depinde unde te afli si cat de mult vrei sa te implici. Depinde daca vrei sa marchezi Ziua Pamantului singur sau alaturi de cei dragi si asa mai departe. 

Activitati pentru copii de Ziua Pamantului 2021

Copiii imita ce vad la noi si nimic nu-i marcheaza mai mult decat ce invata in copilarie. De aceea, e indicat sa ii invatam de mici sa respecte si sa iubeasca planeta noastra. Si ce mod mai bun de a face asta decat de Ziua Pamantului?

Desigur, cu toata situatia Covid-19, a devenit putin mai greu sa marcam Ziua Pamantului impreuna, in grupuri mari. Dar asta nu inseamna ca e imposibil sau ca ar trebui sa evitam sa facem asta. Respectand restrictiile si masurile de preventie, putem sarbatori chiar si in acest an. De Ziua Pamantului, activitati exista cu sutele, trebuie doar sa avem noi putina inventivitate. 

Iar partea cea mai placuta e ca va veti bucura la fel de mult ca cei mici de aceste activitati eco-friendly.

1. Plantam copaci.

Societatea distruge, progresiv, aceasta planeta frumoasa pe care traim. Rupem, taiem si distrugem tot ce e frumos, iar apoi ne intrebam de ce e planeta intr-o situatie atat de rea. Si poate ca te-ai mai intrebat asta de multe ori ceva. Dar acum, a venit momentul sa faci ceva sa schimbi situatia.

De Ziua Pamantului 2021, hai sa plantam niste copaci, ce zici? Poti face asta in cadrul unei activitati de grup, impreuna de alti oameni pasionati de binele planetei. Sau poti organiza propria actiune, in care sa-ti implici prietenii si familia. Pur si simplu achizitionezi cele necesare si pornesti la plantat.

Avand in vedere ca distrugem copaci si vegetatie zilnic, e mereu loc sa plantam copaci noi. Iar un singur copac mare poate tine in viata (prin oxigenul creat) o familie de patru oameni! Dac-o zicem asa, parca merita, nu?

2. Investeste in energia verde.

Ai auzit, fara indoiala, despre energia verde, sau energia din surse regenerabile. Dar la ce se refera aceasta? Vezi tu, pana nu demult, energia consumata de majoritatea oamenilor provenea din surse finite gasite pe planeta noastra. 

In ani recenti, insa, Europa a cautat sa faca trecerea de la surse epuizabile si finite la surse naturale renegerabile. Astfel ca astazi, ai posibilitatea de a te bucura de energie 100% verde in casa ta. Aceasta provine dintr-o sursa naturala, de multe ori de la Soare. Iar beneficiul cel mai mare e ca nu dauneaza cu absolut nimic planetei! Ba chiar, ajuta. 

Ideea e ca, in ultimii ani, s-au dat mai multe directive europene care prevad tranzitia la energie verde pe tot continentul. Astfel, protejam planeta si ne asiguram si noua o viata mai lunga si mai sanatoasa. Deci oricum, la un moment dat, vei trece la energie verde. Asa ca, de ce sa n-o faci chiar acum? Cere o oferta pentru energie verde la Restart Energy.

3. Sau poti produce propria energie!

Stai, cum vine asta? Ei bine, daca tot luam energie de la Soare si din alte surse naturale, de ce sa nu-ti produci chiar tu energia necesara? Prin programul Restart Solar de la Restart Energy, te ajutam sa finantezi si sa instalezi panouri solare chiar la tine acasa. Cu ajutorul acestora, nu doar ca produci destula energie pentru necesitatile tale si ale familiei tale, dar poti contribui chiar la reteaua nationala. 

Cu alte cuvinte, poti vinde inapoi energia solara produsa si sa faci niste economii serioase de Ziua Pamantului 2021.

4. Reducem amprenta de carbon!

Stim cu totii despre amprenta de carbon, si poate stim si cat de periculoasa este pentru intreaga noastra planeta. Dar cat stim despre activitati care sa reduca amprenta de carbon? Si cat le implementam in viata de zi cu zi? 

Raspunsul e: prea putin. Asa ca anul asta, de Ziua Pamantului 2021, haide sa schimbam asta. Impreuna, putem face eforturi oricat de mici care sa reduca amprenta de carbon lasata de noi si de cei dragi noua. Cum ar fi…

  • Cumparam si consumam doar cat avem nevoie – evitam excesul, ca sa ajunga la toata lumea.
  • Evitam transportul “traditional” – pentru ca vine Pastele (a se citi drob, cozonaci, si tot asa) si ne-ar prinde bine sa dam cateva ture cu bicicleta!
  • Limitam apa consumata – adica cantam mai putin in dus si terminam numarul de spectacol cand ne uscam! 

La Restart Energy ne-am propus sa mergem un pas mai departe, inspre crearea unui sistem prin care orice utilizator va putea sa atinga neutralitatea in emisiile proprii de CO2 in atmosfera. Acest sistem este construit pe blockchain si este primul de acest tip lansat pe piata internationala. Sistemele de compensare CO2 sunt multiple si sunt des folosite de catre companii pentru reducerea emisiilor proprii de CO2 prin sustinerea de proiecte verzi. Afla mai multe despre Restart Energy Democracy aici.

De Ziua Pamantului 2021, sunt atatea lucruri pe care le putem face pentru a ocroti aceasta frumoasa planeta. Iar la Restart Energy, ne-am propus sa fim diferiti pentru a putea aduce rezultate optime pentru mediul inconjurator.

Alatura-te familiei Restart acum si poti fi parte din aceste proiecte!