Scroll Top

Stocarea termică a energiei solare – o soluție eficientă

pompe stocare termică

Soluția pentru încălzirea locuinței în lunile reci constă în captarea razelor solare și stocarea termică a energiei rezultate din prelucrarea acesteia. Sisteme speciale dotate cu acumulatoare permit utilizarea energiei solare stocate, asigurând apă caldă chiar și în zilele înnorate.

Pompa de căldură asigură transferul eficient al energiei din acumulator către sistemul de încălzire, de stocare termică și mai ales către punctele de consum. Ea preia lichidul purtător de căldură (de ex. apa) din acumulator și îl comprimă printr-un proces care îi ridică temperatura. Lichidul încălzit se pompează apoi prin conductele sistemului de încălzire centrală pentru a încălzi/preîncălzi spațiile. Pompa de căldură poate funcționa și invers, ca pompă de căldură geotermală, preluând căldura din pământ iarna pentru a suplimenta stocul solar.

În general, un sistem de încălzire pe bază de energie solară funcționează așa: panourile solare termice preiau căldura soarelui și o transferă unui lichid purtător de căldură, de obicei apă sau un amestec apă-glicol. Acesta o transportă într-un acumulator termic izolat, un rezervor special izolat cu spumă sau vată minerală. Aici, căldura se stochează până când este nevoie de eliberarea ei, prin intermediul unei pompe de căldură conectată la sistemul de încălzire centrală. Datorită izolației performante, acumulatorul poate păstra căldura zile întregi, asigurând utilizarea ei chiar și pe timp de nori sau noaptea.

Avantajele unui sistem de stocare termică sunt:

  • Eficiență ridicată – o pompă de căldură poate extrage 2-5 kWh de căldură din 1 kWh de energie electrică consumată.
  • Rezistență la temperaturi scăzute, până la -25°C.
  • Suplimentare – poate prelua și căldura din aer, apă sau pământ, făcând sistemul mai performant.
  • Control automat – asigură transferul optim al căldurii la nevoi, prin senzori și algoritmie inteligente.
  • Durabilă – o pompă de căldură poate funcționa nemaintenabil 15-20 ani.
  • Costuri reduse pe termen lung – investiția inițială mai mare este rentabilizată prin economii la facturi.
  • Prietenoasă cu mediul – valorifică energetic surse regenerabile fără emisii de carbon.

Tehnologia de stocare termică reprezintă viitorul încălzirii rezidențiale și comerciale, oferind confort termic grație stocării durabile a energiei solare gratuite. Apelează la specialiștii Restart Energy pentru instalarea eficientă și profesionistă a unui astfel de sistem!