Scroll Top

Avantajele instalării unei centrale fotovoltaice în mediul rural

Restart Energy (1)

Dacă în mediul rural rețelele electrice lasă adeseori de dorit, iar facturile la curent sunt mari, centralele fotovoltaice rămân una dintre cele mai inteligente soluții pentru producerea propriei energii curate în gospodărie.

Față de viața urbană, la țară ai avantajul suprafețelor mari care pot fi valorificate pentru instalarea panourilor solare. Acestea pot fi montate pe acoperiș sau direct pe suporturi instalate în curte. Sistemul inteligent monitorizează producția de curent solar și alimentează direct consumatorii casnici prin invertoare performante.

Mai puțin evident este că o centrală fotovoltaică ajută și la dezvoltarea rurală, prin creșterea valorii localității și atragerea de noi locuitori în zonă. Se creează locuri de muncă pentru montaj, mentenanță și chiar tu îți poți vinde excesul de energie către vecinii rămași în bezna. Cu ajutorul autorităților locale, satele autonome energetic vor deveni viitorul, căpătând independență față de rețeaua electrică care are întreruperi frecvente.

Pentru a promova utilizarea energiei solare în mediul rural, autoritățile ar trebui:

  • Să ofere granturi/subvenții pentru instalarea de panouri fotovoltaice pentru gospodării, ferme, mici afaceri.
  • Să simplifice procedurile birocratice de obținere a autorizațiilor pentru centrale fotovoltaice.
  • Să permită vânzarea în rețea a energiei electrice produse din surse regenerabile la un tarif preferențial.
  • Să realizeze programe de formare/informare a localnicilor privind beneficiile și modalitatea de instalare a sistemelor fotovoltaice.
  • Să dezvolte rețele inteligente mini-rețele electrice (micro-grid-uri) în zone izolate, care să valorifice energia locală din surse regenerabile.
  • Să identifice terenuri/clădiri publice în mediul rural pentru amplasarea unor ferme solare ce ar putea alimenta mai multe gospodării.
  • Să ofere finanțări preferențiale pentru producători/instalatori care montează echipamente fotovoltaice la puncte de consum izolate.

Centralele fotovoltaice în mediul rural reprezintă un pas înainte în reducerea emisiilor de carbon și a poluării locale. Educarea localnicilor în utilizarea tehnologiilor regenerabile moderne le va asigura un confort financiar și energetic în gospodării, eliminând în 5-10 ani costurile de investiție.

Alătură-te și tu acestei comunități eco-friendly și apelează la specialiștii Restart Energy pentru orice intervenție fotovoltaică îți este necesară!