Scroll Top

Cum se folosesc panourile solare flexible într-un sistem fotovoltaic

Restart Energy visuals

Ecologia și sustenabilitatea sunt valorile care definesc fenomentul tranziției globale către surse regenerabile de energie. Panourile solare flexibile sunt una dintre cele mai promițătoare inovații recente, iar flexibilitatea lor reprezintă un avantaj major pentru mobilitatea electrică.

Față de modulele solare clasice rigide și voluminoase, panourile flexibile oferă în primul rând mobilitate de integrare. Ele pot adopta orice formă și pot fi montate pe suprafețe netede sau curbate, pentru că folosesc un substrat subțire și elastico-flexibil.

Panourile fotovoltaice flexibile sunt foarte subțiri și cântăresc de la 1 la 3 kg, în funcție de puterea modulului, în timp ce panourile clasice cântăresc până la 30 kg. Majoritatea sunt realizate din polimere organice din PET sau poliamidă, cu grosimi sub 1 mm. Celulele solare se formează prin suprapunerea unor straturi subțiri din materiale semiconductoare precum CIGS sau perovskite.

Datorită substratului flexibil, panourile pot fi rulate, îndoite sau chiar decupate la dimensiuni personalizate. Flexibilitatea acestui tip de panou fotovoltaic permite instalarea pe suprafețe neplane.

Pe lângă simplificarea procesului de instalare, panourile flexibile maximizează suprafața de colectare a radiației solare. De aceea, sunt cele mai potrivite pentru integrarea în acoperișuri, fațade, geamuri, corturi, ghidoane etc. Prin expunerea la soare, produc energie electrică de 12 V care trebuie apoi transformată de un invertor pentru a fi utilizată.

Modulele flexibile pot fi montate în serii electrice prin simple cabluri subțiri. Se conectează la invertoare similare ca și pentru panourile rigide. Randamentele lor se încadrează între 10-15% în prezent, dar cercetarea mizează că vor atinge un procent de 20% în viitor.

O soluție smart e combinarea panourilor flexibile cu stocarea masivă a energiei în baterii. Astfel se poate captura mai bine radiația difuză și asigura disponibilitatea energiei.

Apelează cu încredere la specialiștii Restart Energy pentru orice provocări întâmpini în timpul montării panourilor fotovoltaice!