Scroll Top

Cum a evoluat industria fotovoltaică în ultimii 10 ani

industria fotovoltaica

În ultimul deceniu, industria fotovoltaica și a echipamentelor solare a avut o dezvoltare explozivă, revoluționând sectorul energetic. Acest progres este produsul mai multor factori: scăderea accelerată a costurilor, creșterea eficienței modulelor și maturizarea soluțiilor de stocare a energiei.

În 2012, panourile solare abia începeau să devină o alternativă viabilă la energia de rețea. Astăzi au ajuns soluția predominantă pentru producția de energie curată. Acum 10 ani, costul mediu al kW era aproximativ 3-4 dolari, iar panourile aveau randamente de 14-16%. Acum, prețul mediu al kW este într-o scădere constantă, ajungând în unele zone și mai puțin de un dolar.

Capacitățile panourilor instalate la nivel global au crescut de 20 de ori între 2012-2022, de la 100 GW la aprox. 1000 GW. Panourile prezentului au randamente de minimum 20%, unele chiar până la 24-25%. S-a lucrat intens la materialele folosite, structuri multi-funcționale și suprafețe anti-reflexie, care maximizează captarea luminii. Dacă ritmul inovării se menține, vom avea panouri cu 30% randament energetic sau module flexibile subțiri ca o foaie A4.

În același timp, cererea explozivă a necesitat ca industria să optimizeze procesele de producție în masă. Cererea este determinată de scăderea progresivă a costurilor, creșterea randamentelor și a soluțiilor de stocare. Acești factori favorizează competitivitatea față de alte surse. Estimările arată că până în 2030 cererea va crește la peste 3000 GW de capacități solare instalate, panourile solare devenind prima sursă de energie curată la nivel mondial.

China, SUA și țările UE sunt principalii lideri în dezvoltarea capacităților solare noi, dar cercetarea se extinde și în alte piețe precum India, Japonia, Africa de Sud. În prezent, peste 100 de țări utilizează energia solară, deși amprenta ei globală este încă de doar 3% din producția totală de electricitate.

Industria fotovoltaica a cunoscut în ultimul deceniu un real boom tehnologic și de piață. Perspectivele pentru următorii 10 ani indică faptul că energia solară va deveni piatra de temelie a producerii de energie sustenabilă la nivel global.

Fii la curent cu inovațiile în domeniu, în România, cu Restart Energy!