Scroll Top

Baterii fără limite: stocarea energiei solare pentru vremuri înnourate

baterii fara limite stocarea energiei solare

Una dintre cele mai accesibile soluții pentru stocarea surplusului de energie solară este chiar folosirea unor baterii solare. Află cum astfel de baterii îți garantează o rezervă pentru nopți sau pentru zile cu lumină redusă.

După ce panourile solare, cunoscute și sub numele de panouri fotovoltaice, convertesc lumina soarelui în electricitate, orice surplus de curent poate fi eficientizat. Cu alte cuvinte, majoritatea zilelor cu condiții meteorologice favorabile vor genera mai multă energie decât cea necesară uzului casnic, care poate fi stocată cu ajutorul bateriilor solare. Dar cum păstrează ele curentul sistemului solar, în pași punctuali?

Încărcarea bateriilor solare

Odată instalat un controler de încărcare, care monitorizează și reglează fluxul de energie către baterii, pentru a le proteja de supraîncălzire sau supraîncărcare, excesul de curent electric obținut de la panourile solare este direcționat către ele. Astfel, stochează în condiții sigure toată energia solară care nu este folosită pe parcursul zilelor însorite.

conversia energiei solare și stocarea ei

Deși orice baterii solare sunt concepute pentru a stoca curent continuu (CC), iar panourile solare generează curent alternativ (CA), această aparentă incompatibilitate nu presupune o problemă. Exact așa cum electronicele care funcționează cu ajutorul panourilor solare necesită conversia curentului sub formă de CC, prin intermediul unui invertor solar, același invertor face și conversia curentului ajuns la baterii. Prin urmare, poate fi utilizat în locuință sau în sistemul electric.

Baterii solare și stocarea energiei verzi

Utilizarea energiei deja stocate

Cum utilizăm electricitatea deja stocată în baterii, atunci când producția de energie solară este limitată sau pe parcursul nopții? Sistemul solar nemaifiind dependent strict de lumina soarelui, poate furniza constant curent electric, fără să fie nevoie să apelezi la rețeaua electric tradițională. Pe scurt, stocarea energiei folosindu-te de baterii solare înseamnă nu doar economisirea energiei, cât și economisirea costurilor suplimentare, care ar fi necesare în absența unei alternative de stocare.

monitorizare și mentenanță

Cu toate că a avea rezerve de energie este răspunsul ideal pentru zilele înnourate, nu este suficient doar să implementezi baterii solare. Ele trebuie, de asemenea, să aibă parte de monitorizare și mentenanță regulată pentru o funcționare corespunzătoare. Trei lucruri esențiale referitoare la buna întreținere a bateriilor solare sunt verificare nivelului de încărcare, înlocuirea celor defecte și menținerea curățeniei panourilor solare. Deși curățenia panourilor poate părea un pas mai puțin intuitiv, atunci când acestea sunt murdare, o parte din lumina solară care ajunge la sistem este blocată, scăzând astfel eficiența și, implicit, reducând surplusul de energie care urmează a fi stocat.

Pentru orice informații suplimentare referitoare la eficiența panourilor electrice sau la implementarea bateriilor solare pentru stocarea energiei verzi, consultă specialiștii Restart Energy!