Scroll Top

Panouri solare: cum produce soarele curent electric pentru casa ta

panouri solare soarele curent electric casa ta

care e legătura dintre soare și curent electric? Dacă ți-ai mai pus problema să treci pe energie solară, cu siguranță te-ai întrebat și cum pot aceste panouri solare instalate pe acoperișul casei tale să-ți aprindă becul din dormitor.

Când vorbim de panouri solare, cea mai esențializată formulă în care pot fi „explicate” este aceea că funcționează printr-un proces fotovoltaic. Dar pentru a înțelege cum produc ele curent electric pentru casa ta, s-ar putea să fie nevoie să citești în continuare. Pentru a face lumină printre toate articolele de specialitate despre eficiență în tehnologiile pentru panouri solare, cum funcționează și dacă merită sau nu să investești într-unul, experții Restart Energy au întocmit o listă cu informațiile de bază de care ai nevoie pentru a înțelege funcționalitatea panourilor solare.

Panouri solare: ce sunt și cum funcționează?

În esență, panourile solare, adesea numite și panouri fotovoltaice, sunt o sursă de energie regenerabilă care poate fi instalată pe acoperișul casei tale sau în orice alt spațiu deschis și luminat. Motivul pentru care se numesc „solare” este întocmai acela că sunt compuse dintr-un număr cât mai ridicat, raportat la suprafața lor, de celule solare. De cele mai multe ori, celulele sunt făcute din silicon.

Atunci când lumina soarelui se întâlnește cu celulele solare, provoacă electronii să intre în mișcare. Chiar mișcarea electronilor, în sine, este sursa curentului electric provenit din panouri solare. Fenomenul se numește efect fotovoltaic.

panouri fotovoltaice sau Cum produce soarele curent electric?

Indiferent despre ce fel de panouri solare vorbim, efectul fotovoltaic produce curent direct (DC), pe când tehnologiile prezente în casa ta cer curent alternant (AC). Prin urmare, ele dispun de un invertor de curent, care permite „reformatarea” curentului obținut prin panouri solare, în același tip ce curent pe care îl folosesc electronicele.

Însă, o întrebare extrem de comună despre panouri solare este: „Dacă soarele este cel care produce curent electric, asta înseamnă că voi avea electricitate doar atâta timp cât soarele este pe cer?”. Răspunsul este nu. Deși surplusul de curent electric poate fi oricând stocat pentru absența soarelui, să ai panouri solare acasă nu înseamnă că odată ce apune soarele, rămâi fără curent.

În general, energia solară produce suficient curent pentru a acoperi atât consumul de zi, cât și cel de noapte. Însă, înainte de a trece pe energie verde, îți recomandăm să consulți un expert în panouri solare, precum specialiștii Restart Energy!