Scroll Top

Cum poți trăi „off-grid” doar din energie solară

off grid energie solara
S-a tot vorbit în ultimii ani despre posibilitatea de a locui independent de rețeaua publică de utilități. DAR Ca să poți trăi „off-grid”, trebuie să-ți asiguri independența energetică prin sisteme regenerabile.

Stilul de viață „off-grid” se potrivește celor care preferă zonele izolate sau doresc o comuniune mai strânsă cu mediul înconjurător. Principalele sale avantaje sunt independența, sustenabilitatea și contactul armonios cu natura, în timp ce dezavantajele țin de complexitatea implementării și costurile inițiale ridicate ale sistemelor independente.

Așadar, trebuie să știi cum poți utiliza energia solară, eoliană, hidro, etc., captând și tratând apa prin surse proprii (fântâni, colectoare pluviale, etc.), cum să-ți tratezi deșeurile menajere și apele uzate în sisteme proprii, dar și cum să te încălzești și cum să gătești fără să apelezi la rețeaua publică de gaze.

Dar cum se poate face, concret, trecerea la „off-grid”?

Vă oferim câteva sfaturi:

  • Sistemele fotovoltaice oferă sursa primară de electricitate necesară pentru iluminat, electrocasnice, electronice etc. Planifică un sistem generos, de minim 5-10 kW, pentru a acoperi tot consumul unei locuințe. Alege panouri monocristaline performante.
  • Informează-te despre variantele fixe sau cu trackere ce urmăresc soarele, pentru o productivitate crescută a panourilor solare.
  • Pentru stocarea energiei optează pentru baterii litiu-ion industrializate, de peste 100 kWh capacitate. Sistemele inteligente de management al bateriei maximizează eficiența producției de energie solară.
  • Pompe de căldură geotermale sau aer-apă îți vor asigura necesarul de încălzire și răcire în mod curent din sursele regenerabile.
  • Pentru zilele cele mai reci poți apela la generatoare diesel pe combustibili lichizi sau pe biomasă ca soluții de rezervă.
  • Iluminatul 100% cu LED și aparate electrocasnice de cel mai înalt randament energetic sunt necesare.
  • Casa trebuie, de asemenea bine, izolată termic.
  • Un sistem de monitorizare și alarmare inteligent te va anunța în caz de disfuncționalități ale sistemelor.
Confortul și independența trăitului off-grid
Confortul și independența oferite de „off-grid”
Energia solară reprezintă coloana vertebrală a independenței energetice totale într-un stil de viață sustenabil.

Cu o astfel de configurare „off-grid”, poți beneficia de independență și confort, chiar și în zone izolate, doar folosind energie regenerabilă. Dacă ai întrebări despre procesul de planificare sau despre implementarea panourilor solare, apelează la specialiștii Restart Energy!