Scroll Top

Cum vor arăta orașele alimentate integral din surse regenerabile

2
Pentru un viitor cu adevărat sustenabil, trebuie să începem să ne regândim orașele ca organisme funcționale pe bază de sisteme verzi ce utilizează energie regenerabilă. Nu este o utopie!

Dacă ne imaginăm dezvoltarea armonioasă a zonelor urbane, scenariul optimist este acela în care toată energia necesară va fi produsă din surse regenerabile, fără poluarea mediului înconjurător și fără epuizarea cu repeziciune a resurselor naturale. Deoarece energia electrică, termică sau de transport este obținută direct din resurse naturale care se reînnoiesc constant, orașele pot fi armonizate cu ritmul mediului înconjurător și al locuitorilor.

Producția energiei se poate obține din integrarea unor sisteme de panouri fotovoltaice și eoliene în structura urbană. Mai mult, se poate extrage energie și din parcuri eoliene sau ferme fotovoltaice amplasate în apropierea orașelor. Rețelele inteligente vor distribui curentul către clădirile rezidențiale, publice și instituții, precum și către stațiile de încărcare pentru vehiculele electrice. Așadar, practic, nu vor mai fi necesare centralele care prelucrează cărbuni, gaze sau alte surse poluante.

În plus, sistemele pe bază de surse regenerabile vor fi construite astfel încât să poată stoca energia atunci când nu va fi disponibilă. De exemplu, noaptea (pentru energia solară) sau atunci când vremea este variabilă.

Pentru încălzire, casele și clădirile publice vor fi dotate cu panouri solare termice sau pompe de căldură care să utilizeze energie geotermală. Așa că iarna ne vom încălzi și vara ne vom putea răci complet natural, fără să poluăm. Sistemele inteligente se vor auto-regla astfel încât temperatura din locuințe o să fie potrivită în permanență.

Mijloacele de transport în comun vor fi doar electrice, înlocuind complet vehiculele care funcționează pe benzină sau motorină. Așa, oamenii se vor deplasa silențios și fără să polueze prin oraș. Mașinile personale vor deveni și ele 100% electrice. Vor exista mai multe stații unde se va putea reîncărca bateria, ca părți ale unei rețele extinse de încărcare rapidă.

Oraș pe bază de energie regenerabilă
Oraș pe bază de energie regenerabilă

Dacă te interesează să faci tranziția către utilizarea energiei produse din surse regenerabile, accesează site-ul Restart Energy. Contactează-ne pentru ajutor în planificarea, implementarea și managerierea sistemului cel mai potrivit pentru tine!