Scroll Top

Evoluția panourilor solare: reciclare și refolosire

Companiile de reciclare a panourilor solare dezvoltă infrastructura pentru a procesa volumul viitor de panouri solare, aflate la sfârșitul ciclului funcțional. Acestea comercializează și extind procesele de recuperare, apoi de reciclare. În ceea ce se numește evoluția panourilor solare, un proces inevitabil în câțiva ani este cel de reciclare. Este nevoie de utilaje performante și de anumiți pași care trebuie respectați cu strictețe.

Deci panourile solare pot fi reciclate? Răspunsul scurt este da. Modulele solare din siliciu sunt compuse în principal din sticlă, plastic și aluminiu: trei materiale care pot fi reciclate. Acest lucru permite evaporarea componentelor mici din plastic, iar celulele să fie mai ușor separate. Oricine lucrează în industria solară este conștient de beneficiile pe care energia solară le oferă comunităților de peste tot din lume. Energia curată și regenerabilă susține economiile locale și ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, necesită puțină întreținere pe durata de viață a investiției în comparație cu alte forme de generare a energiei. Un studiu al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă estimează că materialele reciclabile din modulele solare vechi vor avea o valoare de 15 miliarde de dolari în active recuperabile până în anul 2050.

Reciclarea, un proces important în evoluția panourilor solare

În viitor, este posibil ca mai multe dintre materialele folosite pentru a face noi panouri solare să provină din panouri mai vechi. Argintul, polisiliciul, cuprul și aluminiul recuperate pot aduce cei mai mulți bani de pe piața de reciclare. Din fericire, reciclarea ar putea deveni în curând mai elaborată, datorită noilor cercetări privind modul de salvare a celor mai valoroase materiale din interiorul panourilor fotovoltaice. În ciuda reciclabilității modulelor, procesul în care materialele sunt separate poate fi greoi și necesită utilaje avansate. Iată principalii pași implicați în reciclarea cu succes a unui modul de siliciu:

  • Scoaterea cadrului de aluminiu (reutilizabil 100%)
  • Separarea sticlei de-a lungul unei benzi transportoare (95% reutilizabilă)
  • Procesare termică la 500 de grade Celsius. Acest lucru permite evaporarea componentelor mici din plastic. Astfel, celulele pot fi mai ușor separate.
  • Gravarea plachetelor de siliciu și topirea lor în plăci reutilizabile (85% reutilizabile).
Cheia în evoluția panourilor solare este modul în care refolosim și reciclăm fotovoltaicele aflate la sfârșitul vieții
Cheia în evoluția panourilor solare este modul în care refolosim și reciclăm fotovoltaicele aflate la sfârșitul vieții

5 moduri în care poți refolosi panourile solare

Înainte să arunci la gunoi panourile solare care au ajuns la final de viață, mai gândește-te o dată. Ceea ce se află în interiorul acestora poate fi o adevărată comoară. Reciclează, nu arunca! Apoi, trebuie să știi că materialele din care sunt confecționate panourile solare se descompun foarte greu și dăunează grav mediului. Până la reciclare, mai este un pas care poate fi luat în calcul: acela de refolosire. Îți dăm câteva idei despre cum poți refolosi liniștit panourile fotovoltaice.

  1. Transformă panoul într-o masă de pus în sufragerie.
  2. Construiește un gard inedit.
  3. Folosește panourile ca izolație pentru o casă mai ecologică.
  4. Cea mai comună utilizare a panourilor solare este realizarea de sere pentru plante.
  5. Și, de ce nu? Fă o faptă bună. Donează panourile solare de care nu mai ai nevoie!

Restart Energy te ajută să găsești sistemul fotovoltaic potrivit casei sau afacerii tale!