Scroll Top

Piata de energie electrica dupa liberalizare: cati romani si-au schimbat deja furnizorul?

piata-de-energie-electrica-dupa-liberalizare

Piata de energie electrica dupa liberalizare: cati romani si-au schimbat deja furnizorul?

Ai auzit, cu siguranta, despre liberalizarea pietei de energie electrica – sau inca nu? Desi liberalizarea pietei de energie electrica s-a finalizat deja de o luna, multi romani inca au multe intrebari legate de acest subiect. Asa ca, in acest articol, vom arunca o privire la cum arata piata de energie electrica dupa liberalizare. Vom discuta tot ce trebuie tu, ca cetatean al Romaniei, sa ai in vedere in actuala situatie. 

In primul si-n primul rand, cand s-a liberalizat piata?

Piata de energie electrica din Romania a inceput procedeul liberalizarii inca din 2013. Acest proces s-a desfasurat  in conformitate cu o serie de Directive Europene stabilite inca din 1996. Asa ca, s-ar putea spune ca acest procedeu dureaza deja de mai bine de 20 de ani.

Insa piata de energie electrica din Romania nu s-a liberalizat complet decat anul acesta, mai exact la data de 1 ianuarie 2021. 

Ce inseamna asta pentru tine? Cand s-a liberalizat pretul la energia electrica?

Desi traim deja intr-o piata de energie electrica dupa liberalizare, pentru multi romani, nu s-a schimbat, pe semne, nimic. De ce? Deoarece multi nu inteleg cu adevarat ce semnifica aceasta liberalizare. Mai mult decat atat, nu inteleg nici cum ii va afecta pe termen lung.

Ar fi multe de explicat pe acest subiect, dar vom incerca sa-ti oferim cateva detalii esentiale aici. Pe scurt, liberalizarea pietei de energie electrica inseamna ca tu, consumatorul, ai dreptul de a negocia un pret benefic cu furnizorul de energie. Mai mult, unde inainte exista un monopol clar pe piata de energie electrica, dupa liberalizare, s-a dezvoltat o competitie sanatoasa intre mai multi furnizori independenti. Asta inseamna ca tu ai acum dreptul si datoria de a alege un nou furnizor, a carui oferta sa ti se potriveasca cel mai bine.

Cine iti furnizeaza energie electrica acum?

Daca nu ti-ai schimbat furnizorul pana acum, inseamna ca esti inca pe mainile furnizorului de ultima instanta (FUI). Acesta are indatorirea de a-ti furniza energie electrica pe o perioada limitata. Această perioada se va finaliza la data de 30 iunie 2021. In acest timp, este de datoria ta sa te informezi despre ofertele altor furnizori si sa identifici una potrivita pentru tine. 

Cum poti face asta? 

Furnizorul de ultima instanta este obligat sa te informeze chiar el despre diferitele oferte de pe piata liberalizata. Asta inseamna ca in fiecare luna, vei primi o brosura impreuna cu factura de electricitate, care sa-ti puna in vedere diverse oferte. Teoretic, furnizorul de ultima instanta ar trebui sa-ti ofere chiar el cel mai bun pret, insa lucrurile nu stau chiar asa.

Deoarece piata se schimba in permanenta, furnizorului de ultima instanta ii este foarte greu (daca nu chiar imposibil) sa-ti ofere cel mai bun pret. Pur si simplu, FUI it ofera cel mai bun pret pe care este in stare sa ti-l ofere. Dar asta nu inseamna ca e si cel mai bun pret de pe piata. 

Cati romani si-au schimbat furnizorul pe piata de energie electrica dupa liberalizare?anre liberalizarea pietei

Conform unui studiu publicat recent de revista Forbes, aproape 90% din romani spun ca au aflat despre liberalizarea pietei de energie electrica abia dupa finalizarea procedeului la 1 ianuarie 2021. Tot acest studiu ne arata ca 44% din romani nu prea inteleg despre ce e vorba cu liberalizarea. 11% recunosc ca n-au inteles deloc. Din perspectiva acestor date, nu e greu de inteles cum se face ca foarte putini romani si-au schimbat sau au de gand sa-si schimbe furnizorul de energie electrica. 

64% din romani spun ca nu au de gand sa-si schimbe furnizorul, chiar si dupa ce au aflat de liberalizarea pietei ANRE. Doar 6% intentioneaza sa faca aceasta tranzitie, trecand pe piata concurentiala. Pana in prezent, nu s-au inregistrat decat 200.000 de schimbari de furnizor in Romania, un numar ingrijorator de mic.

Ce poti face tu?

Ideal este sa te informezi chiar tu despre ofertele de pe piata de energie electrica dupa liberalizare. Astfel, poti afla singur care este cel mai bun pret si cel mai bun abonament pentru tine si proprietatea ta. Daca ai vreo curiozitate sau vreo intrebare, nu ezita sa ceri lamuriri fie de la FUI, fie de la potentialul furnizor pe care-l iei in considerare.

Tine minte, solutia nu e sa dai din umeri si sa refuzi sa-ti schimbi furnizorul doar pentru ca nu ai inteles anumite lucruri. De multe ori, asta te poate face sa platesti preturi mult mai mari si sa te multumesti cu abonamente nepotrivite pentru tine.

Oferte energie electrica – ai de unde alege! 

Am vorbit destul deja despre cum ar trebui sa te informezi singur, a venit momentul sa actionam. Vorbim mai jos despre oferta Restart Energy pentru energie electrica, in speranta ca te va ajuta sa iei decizia finala.

Ce inseamna oferta Restart Energy, in mare?

La Restart Energy, ne mandrim cu faptul ca-ti oferim cea mai noua si mai avansata tehnologie in domeniu. Am eliminat birocratia neplacuta si te ajutam sa-ti schimbi furnizorul simplu si rapid:

  • Telefonic;
  • Online, prin email;
  • Online, prin functii de chat.

Indiferent ce alegi, statul la coada este de domeniul trecutului. 

  • Mai mult, suntem la dispozitia ta 24/7 si te ajutam sa rezolvi orice problema ar putea aparea cu un minim de efort. 
  • Oferim abonamente flexibile si personalizate dupa nevoile tale specifice. 
  • Iti punem la dispozitie acces permanent la portalul Restart Energy online, astfel ca tu esti mereu la curent cu ce se intampla cu contractul tau. 
  • Dispunem de cel mai bun pret la energie electrica la doar 0.25 lei/kWh. 
  • Te ajutam sa platesti online sau de la unul din punctele de plata eficient amplasate in orasul tau.

Nu doar ca am construit o oferta bazata pe incredere si respect, dar la Restart Energy, iti dam oportunitatea de a economisi

Stiai ca… 

Fii printre primii romani care isi schimba furnizorul de energie si trec la piata de energie electrica dupa liberalizare din 2021. Vrei sa faci si tu parte din aceasta noua piata moderna? Cere oferta Restart Energy acum!