Scroll Top

Soluții fotovoltaice integrate în materiale – o nouă nișă de business  

DECEMBRIE Restart Energy vizual articol (3)

Într-un moment al eforturilor globale de decarbonizare a atmosferei, industria construcțiilor a început să exploreze tot mai mult integrarea energiei solare la nivel de structuri și materiale.

Există câteva cazuri unde panourile fotovoltaice tradiționale nu sunt utile, precum clădirile de dimensiuni reduse sau sub protecție istorică. Atunci, soluțiile fotovoltaice integrate în materiale de construcție permit valorificarea energiei solare direct la sursă.

Una dintre tehnologiile cele mai dezvoltate sunt țiglele solare. Acestea încorporează celule fotovoltaice flexibile, subțiri, între 2 straturi de ciment sau sticlă. Au o estetică dificil de diferențiat față de țiglele clasice și se montează ca pe orice alt acoperiș.

Geamurile fotovoltaice transparente sau colorate sunt de asemenea o soluție populară. Incorporate în ferestre sau pereți de sticlă, acestea produc curent electric în timp ce asigură iluminarea naturală. Se folosesc celule OPV (organic photovolatic) flexibile cu randamente de până la 10%. Geamurile fotovoltaice valorifică lumina și căldura pe vertical, contribuind la acoperirea parțială a consumului de energie al clădirii și asigurând în același timp iluminarea naturală.

Fațadele solare reprezintă inovația pentru integrarea celulelor fotovoltaice la scară largă. Panouri relativ flexibile din materiale compozite (silicon, sticlă, AL, etc), cu grosimi sub 1 cm, care încorporează celule/module fotovoltaice organice, panouri cu aspect de plăci ceramice sau tablă ondulată se prind cu suporturi ușoare sau clipuri, direct pe perete.

O altă tendință sunt pergolele și baldachinurile modulare cu panouri solare integrate în structură. Acestea asigură umbră, protecție solară și totodată energie, cu randamente de până la 80%.

Sunt doar câteva exemple, însă această nouă nișă este abia la început. Asupra acestui tip de tehnologii inovatoare se axează tot mai multe start-up-uri și furnizori consacrați. Antreprenorii români au ocazia să dezvolte proiecte pilot care să transforme conceptul de clădire inteligentă.

Viitorul se dovedește promițător pentru integrarea solară la nivel arhitectural. Așa că nu ezita să contactezi Restart Energy pentru serviciile cele mai moderne în domeniul fotovoltaic!