Scroll Top

Achiziția de centrale solare greenfield – investiție sau cumpărare de active

DECEMBRIE Restart Energy vizual articol (2)

Atât pentru cei experimentați, cât și pentru amatori există mai multe oportunități de a intra pe piața solară. Una dintre ele este prin achiziția de proiecte solare greenfield. Dar în ce măsură este nevoie să te implici pentru a atinge succesul?

O centrală solară de tip greenfield este un proiect solar aflat încă la stadiul inițial de dezvoltare. El devine viabil atunci când trebuie obținute primele avize/autorizații. În acel punct, se cunoaște fezabilitatea proiectului, dar nu există o infrastructură fizică pe amplasament.

Pe lângă dezvoltarea propriilor ferme solare de la zero, există și posibilitatea cumpărării unor proiecte aflate într-un stadiu incipient de dezvoltare. Activele greenfield prezintă câteva avantaje:

  • Costurile de dezvoltare inițială au fost deja suportate de vânzător, rămânând doar finalizarea autorizațiilor și construcției.
  • Proiectul are deja identificată locația, documentațiile preliminare și uneori chiar permisele obținute.
  • Prețul de achiziție este semnificativ mai mic decât al unui activ funcțional, de ordinea a 20-30% din CAPEX-ul estimat.
  • Există flexibilitate în optimizarea proiectului preliminar, corectarea eventualelor erori inițiale de dimensionare.
  • Intrare rapidă pe piață fără a mai aștepta câștigarea de licitații sau obținerea avizelor de la zero.

În cazul activelor, nu ai control asupra designului inițial sau a alegerilor făcute de dezvoltator. Pot apărea inclusiv riscuri legate de calitatea documentațiilor preluate și a executării inițiale.

Avantajele de a face o investiție în proiectele greenfield sunt controlul deplin asupra proiectului și posibilitatea de a-l optimiza după viziunea proprie, beneficierea de toate randamentele centralei solare pe termen lung. Totuși, există riscul să apară probleme în implementare care cresc costurile totale în acest proiect, precum riscurile executorii – întârzierile birocratice sau neconformitățile care pot mări costurile.

În concluzie, dacă ai capacitatea, resursele și experiența să implementezi proiectul greenfield de la zero, soluția potrivită este să investești. Pe de altă parte, opțiunea cea mai safe rămâne cumpărare de active, dacă dorești un risc scăzut și o perioadă scurtă până la recuperarea investiției.

Specialiștii Restart Energy îți stau la dispoziție pentru consiliere și ghidare în industria solară.