Scroll Top

Cum poți obține fonduri pentru a-ți dezvolta afacerea cu energie verde

DECEMBRIE Restart Energy vizual articol

Dacă nu te-ai trezit cu încasări masive sau cu o moștenire mai mult decât generoasă peste noapte, va trebui să te interesezi despre principalele fonduri și surse de finanțare disponibile atunci când îți dezvolți o afacere în domeniul energiei verzi.

Primul pas este să cercetezi și să verifici disponibilitatea programelor guvernamentale de subvenționare a proiectelor verzi, atât la nivel național prin PNRR sau POR, cât și care ar fi obligo-urile pentru accesarea unor fonduri europene. Odată lămurit unde vei aplica, trebuie îndeplinite câteva criterii importante de eligibilitate pentru accesarea acestor programe de subvenționare, precum:

  • Să fii o întreprindere mică/mijlocie conform definiției UE (sub 250 angajați, under 50 mil. euro cifra de afaceri).
  • Activitatea principală să fie conform uneia dintre domeniile eligibile (ex. RE, eficiență energetică, mobilitate electrică etc).
  • Locul desfășurării activității să fie pe teritoriul național sau al Uniunii Europene.
  • Valoarea proiectului să se încadreze în plafoanele de finanțare.
  • Să fie atins gradul minim de cofinanțare din surse proprii.
  • Impactul economic și de mediu să fie pozitiv și previzionat pe termen mediu-lung.
  • Respectivele măsuri/tehnologii să fie în concordanță cu prioritățile de dezvoltare naționale/europene.
  • Solicitantul să nu aibă datorii restante la buget/să nu fie în insolvență/faliment.
  • Proiectul să respecte normele UE în ceea ce privește ajutorul de stat și protecția mediului.

Dacă ai deja o firmă înființată, poți aplica pentru credite avantajoase de la băncile de stat specializate pe IMM-uri sau prin schemele pentru industria RE&EE. Dobânzile acestora sunt reduse semnificativ, față de alte tipuri de investiții. Dacă proiectul tău are un impact sustenabil dovedit, merita să explorezi și piețele verzi de datorii sustenabile sau de obligații verzi.

Poți atrage și micro-investitori prin crowdfunding pe platforme specializate. Începe prin a spune o poveste despre ideea ta, beneficiile ei și impactul real asupra mediului. În această poveste trebuie să prezinți clar proiectul, etapele, resursele necesare și modul în care vor fi cheltuiți fonduri atrase. Apoi, oferă un randament competitiv sub forma unui discount asupra valorii viitoare a acțiunilor. Documentează și împărtășește-ți traseul parcurs – cum a decurs educația, experiență, prima validare a pieței prin clienți. Poți să folosești platforma de equity crowdfunding pentru validarea legală și securitatea tranzacțiilor.

Investițiile în energia verde sunt o prioritate la nivel global, iar antreprenorii români pot beneficia în mod real de aceste fonduri. Prin urmare, cei cu inițiativă în domeniul energeticii curate au acum șansa de a-și transforma ideile într-o afacere de succes, cu implicații importante asupra tranziției către o economie sustenabilă.

Dacă nu știi de unde să începi – apelează la serviciile și la consilierea echipei Restart Energy!