Scroll Top

Provocări privind recalificarea în industria energiei verzi

DECEMBRIE Restart Energy vizual articol (5)

Una dintre marile provocări ale momentului în sectorul energetic este recalificarea specialiștilor din domeniile care au fost înlocuite de noua tehnologie.

Recalificarea profesională este o problemă mai amplă. Nu numai persoanele din domeniul convențional trebuie reintroduse în circuit. Există o mare nevoie în prezent pentru profesionalizarea a mii de instalatori, electricieni, operatori în ceea ce privește tehnologiile verzi.

Recalificarea nu e însă simplă, deoarece necesită investiții în programe acreditate, centre de pregătire dotate corespunzător, cursuri intensive cu practice aplicative. Apoi, ar trebui ca piața muncii să fie flexibilă și să recunoască noile calificări.

Un rol important este al companiilor care pot gândi programe de pregătire continuă și dezvoltare internă pentru angajații aflați în recalificare. Tot în mod direct, pot ajuta prin acordarea de burse și subvenții pentru cursurile externe ale salariaților. În colaborarea cu centre de formare profesională, companiile pot participa la practica aplicată a cursanților din centrele de recalificare. Ele realizează asta prin cooptarea de formatori dintre specialiști și furnizarea de echipamente sau materiale practice necesare.

Principalele obstacole

Principalele obstacole în recalificarea în domeniul energiei verzi constau în lipsa unei legislații clare care să stimuleze recalificarea și să faciliteze echivalarea calificărilor. În plus, finanțarea insuficientă, atât din partea guvernului, cât și din partea angajatorilor a căror salariați ar beneficia de programele de recalificare.

Mai mult, trebuie rezolvată situația precară a infrastructurii centrelor de formare profesională. Se simte lipsa unor scheme de reconversie profesională individualizate, în funcție de experiența fiecărui candidat. O provocare majoră este prea mica recunoaștere a noilor calificări în sistemul de educație formal și în planuri de carieră.

Nu în ultimul rând, trebuie promovată activ atractivitatea acestor meserii verzi, pentru atragerea tinerilor. Problematică este și rezistența unor angajați la schimbare și reticența de a investi timp și efort în propria dezvoltare. Totuși, este vorba despre joburi bine plătite și cu viitor în economia verde.

Prin urmare, recalificarea este esențială pentru accelerarea implementării mass-media a energiilor regenerabile. Soluțiile presupun eforturi integrate ale actorilor principali – adică guvernul, companiile, sindicatele și asociațiile profesionale.

Așa că nu ezita să cercetezi arhiva Restartopedia pentru a afla mai multe informații despre activitatea Restart Energy!