Scroll Top

Energia regenerabila în Danemarca | Restart Energy

wind-turbine

Energia regenerabila în Danemarca: consumator fără subvenţii de la stat

 

În ultimii 40 de ani, Danemarca s-a axat pe proiecte subvenţionate de stat, pentru a susţine producţia de energie regenerabila. Dar a venit momentul în care are capacitatea să se descurce singură, mult mai devreme decât s-ar fi aşteptat chiar şi ministerul  aflat la conducere.

Ministrul danez al energiei, Lars Christian Lilleholt, afirmă ferm că în câţiva ani, majoritatea furnizorilor de energie verde se vor descurca pe cont propriu şi nu vor mai avea nevoie de subvenţiile primite de la stat. Se adaugă că anul trecut acest obiectiv era greu de planificat, deci producţia a crescut.

Această dezvoltare marchează  un punct greu de depăşit. De asemenea, apare într-un context moment în care direcția politicii energetice globale este îndoielnică, din pricina președintelui american Donald Trump. Acesta a promis că reînvie industria cărbunelui în America și a subliniat clar că este un inamic al puterii eoliene.

Ca un răspuns la cele afirmate de Trump, oficialul danez Lilleholt spune că din experineţa Vestas Wind Systems, cel mai mare producător de turbine eoliene din lume, şi Dong Energy, cel mai mare operator de centrale eoliene offshore din lume, reiese că acum costurile de producţie a cărbunelui nu se mai situează sub cele ale energiei regenerabile. Aşadar, în Danemarca se continuă planul îndrăzneţ ca toate necesităţile sale energetice să fie acoperite de energie verde până în 2050, jumătate din această ţintă urmând a fi atinsă în 2030.

Puterea vântului generează peste 140% din cererea de energie regenerabila

S-a produs atât de multă energie de vânturile din Danemarca, încât țara a reușit să-și satisfacă cererea internă de energie electrică și a ajuns să exporte către Norvegia, Germania și Suedia. Aşadar, Danemarca produce cea mai mare parte din energia regenerabilă de la vânt, nu de la soare.

Da, Danemarca este şi norocoasă la capitolul poziţionare geografică, deoarece se află într-o poziție unică în ceea ce privește vântul. Profilul de vânt se arată a fi foarte bun. Dar cum reușește Danemarca să integreze și să echilibreze atât de multă energie regenerabila? Această întrebare trebuie luată în considerare în contextul unei înţelepciuni răspândite acum 15-20 de ani între toate companiile de electricitate și inginerii energetici. Povestea daneză este mult mai intrigantă și include multe  inovații care au jucat un rol crucial în situația actuală a Danemarcei și vor juca un rol important în viitorul său, deoarece intenționează să obțină o pondere de 100% din energia regenerabilă în pe termen lung.

 

Care sunt inovaţiile în acest sector?

O inovaţie remarcabilă pe piaţa daneză a energiei este integrarea alimentării cu energie termică şi echilibrarea energiei electrice. 50% din toată energia electrică din Danemarca este produsă de centralele de cogenerare mici, combinate. Acestea se alimentează în rețelele termice de distribuție care includ rezervoare de apă mari pentru stocarea energiei termice. Chiar din 1980 centralele termice au fost construite pentru a permite variația proporției de căldură și electricitate și pentru stocarea căldurii. Centralele de cogenerare îşi pot modifica producția de energie electrică ca răspuns la modificările producției de energie eoliană și, prin urmare, asigură echilibru. Multe dintre aceste centrale de cogenerare sunt alimentate de biomasă, ceea ce oferă o cale pe termen lung pentru echilibrarea energiilor regenerabile, precum energia eoliană și solară.

Există multe alte inovații în sistemele electrice daneze, cum ar fi capacitatea de a creşte sau descreşte centralele pe bază de cărbune, la rate care nu se mai văd în altă parte a lumii și integrarea previziunilor meteorologice pe timp de zi în planurile de producție.

Danemarca planifică în mod proactiv o nouă capacitate de transmisie care să prevadă interconexiunile dintre fermele eoliene, sub semnătura operatorului de electricitate Energinet. De altfel, Energinet are un plan strategic de modernizare a întregii rețele de transport în viitor, în concordanță cu creșterea ponderii energiei regenerabile.

În România consumi energie regenerabila cu Restart

Suntem încântaţi să producem energie verde din surse eoliene, solare şi biomasă, astfel oferim românilor un viitor mai curat şi pachete de energie sigure şi mai ieftine faţă de alte oferte prezente pe piaţa de energie. Pachetele de energie electrică şi gaz natural sunt dezvoltate pentru fiecare tip de consumator: casnic sau companie, iar atenţia noastră se îndreptă spre performanţă şi suport.

Găseşte oferta ta