Scroll Top

Piata de energie se liberalizeaza. Schimba furnizorul.

schimbarea furnizorului

Peste 3 luni începe liberalizarea pieței de energie electrică, iar schimbarea furnizorului va deveni cu atat mai interesanta. Data despre care vorbim este 1 ianuarie 2021. Ce înseamnă liberalizarea pieței? În prezent există 2 tipuri de consumatori: cei care primesc energie de la furnizorii clasici / furnizori de ultima instanta (FUI) (Enel, Electrica, CEZ și E.On) și cei care au ales un furnizor independent și fac parte din piața concurențială. 

În momentul de față, există 6 milioane de consumatori care fac parte din prima categorie de consumatori, cea care este abonată la furnizorii clasici, multi dintre ei fiind nehotarati in privinta acestei schimbari. Aceasta indecizie te poate costa pana la 300 de lei in plus la facturile de energie si gaz in fiecare an. Iti recomandam sa te informezi, sa calculezi si sa iei decizia cat mai repede. Noi iti usuram munca explicandu-ti scurt si clar toate detaliile importante pentru schimbarea furnizorului.

Ce ar trebui sa stii despre schimbarea furnizorului clasic cu unul independent?

Exista optiunea de a ramane la furnizorul actual, insa este posibil ca preturile sa se modifice si sa trebuiasca sa platesti mai mult decat o faceai inainte. Trebuie sa sti in acest caz ca preturile sunt reglementate de catre ANRE in fiecare an si sunt fixe, indiferent de flucutuatia preturilor in domeniul energetic.

Mai este si a doua optiune: sa alegi un furnizor de pe piata libera, mai ieftin, mai implicat si mai bun. Cum suntem noi, Restart Energy. Preturile pe piata libera sunt determinate de cerere si oferta. Totusi, in contractul incheiat cu furnizorul ales pretul se va mentine fix pe perioada contractuala, astfel ca tu sa nu ai surprize neplacute de cresteri neasteptata ale pretului. 

Ce reprezinta sumele de pe factura ta?

Stim cu totii acele numere de nedescifrat pe care le primim in fiecare factura. Desi tindem sa ne uitam doar la suma finala, este important sa intelegem cu totii ce reprezinta fiecare parte a sumei pe care o platim si cine le incaseaza. Astfel, in factura ta se incaseaza urmatoarele:

  • Energia electrica activa: pretul perceput de furnizor pentru a acoperi costurile de achizitionare a energiei electrice si celelalte costuri proprii de functionare.
  • Tariful de transport: suma pe care furnizorul o datoreaza sistemului de transport al energiei (Transelectrica SA) pentru transportarea energiei consumate de tine de la locul de producere pana la locul de consum. Acest cost este reglementat de catre ANRE si are aceeasi valoare pentru orice furnizor de energie din Romania.
  • Tariful de distributie: taxa datorata de furnizor operatorului de distributie de energie electrica, pentru preluarea energiei din reteaua de transport si distribuirea acesteia prin retelele electrice ale distribuitorilor pana la locurile de consum al energiei. Fiecare operator de distribuție are un tarif de distributie diferit, stabilit tot de ANRE, iar acest tarif este colectat lunar de orice furnizor de energie electrica. 
  • Contributia pentru cogenerare de inalta eficienta: taxa perceputa de furnizor si transmisa mai departe catre operatorul de transport al energiei. La baza acestei contributii sta o schema de suport pentru producatorii de energie electrica si termica in cogenerare, pentru incurajarea acestui tip de productie. Bineinteles, si aceasta taxa este stabilita de ANRE si este perceputa oricarui consumator de energie electrica din tara. 
  • Certificatele verzi: taxe percepute de furnizor si trimise catre producatorii de energie electrica din surse regenerabile. Aceasta are la baza tot o schema de suport pentru producatorii de energie electrica din surse regenerabile, schema stabilita de catre statul roman pentru a incuraja acest tip de productie. Este de asemenea un tarif colectat de catre orice furnizor de energie din Romania. 
  • Acciza este taxa perceputa de stat pentru energia electrica pe care ai consumat-o. Este un tarif stabilit de legislatia fiscala in vigoare si este colectat de toti furnizorii din Romania.

Stiai ca tot potrivit ANRE, Restart Energy se afla in topul furnizorilor cu cel mai bun pret la gaz de pe piata furnizorilor independenti? 

Care sunt avantajele Restart Energy? 

Ca sa schimbi furnizorul clasic cu Restart Energy nu te costa nimic si durează mai putin decat crezi. Fara birocratie si chiar online, din confortul casei tale. Ai toate informatiile pe site, iar un operator este prezent mereu online pentru a raspunde la toate intrebarile tale. 

In cazul in care iti pui intrebari in legatura cu echipamentul, stai fara griji, ca nu se va schimba nici contorul si nici operatorul retelei de distributie. 

Suport 24/7 

La orice ora din zi ai un numar de telefon la dispozitie la care iti raspundem la orice problema, cerinta si intrebare legata de distributie. Echipa noastra din departamentul de Relatii Clienti raspunde telefonic in mai putin de 2 minute la telefon si in mai putin de 24 de ore la solicitarile online sau pe mail.

Ne puteti contacta pe Facebook, site, email, Whatsapp, chiar si pe Telverde.

Totul se intampla online

Contul tau poate fi gestionat 100% online. Chiar si schimbarea furnizorului se intampla 100% online. Poti plati factura atat online, cat si offline si ai la dispozitie peste 20 de modalitati prin care o poți face. 

Cel mai bun pret de pe piata libera

Potrivit ANRE, Restart Energy se afla in topul cu cel mai bun pret la gaz de pe piata furnizorilor independenti.


Cere o ofertă acum!

Related Posts