Scroll Top

Despre instalațiile solare termodinamice de nouă generație

DECEMBRIE Restart Energy vizual articol (5)

Din ce în ce mai mult, industria energetică își îndreaptă atenția către alte alternative promițătoare la panourile fotovoltaice clasice. Dacă, în trecut, sistemele solare termodinamice se concentrau doar pe producerea de apă caldă, acum noua generație de sisteme devine tot mai eficientă și versatilă.

Există sisteme ce pot genera apă fierbinte de până la 1000 de grade Celsius, suficient pentru a genera electricitate direct din încălzirea prin radiația solară concentrată. Un astfel de sistem funcționează ca un motor Stirling, unde expansiunea gazului încălzit se transformă în mișcare mecanică și apoi în curent electric. Rata de conversie a energiei solare în electricitate a trecut de 15%, dublu față de panourile fotovoltaice clasice.

Sunt testate și sisteme care înlocuiesc gazul cu săruri topite, astfel încât stocarea căldurii se face direct în rezervorul generatorului. Acesta poate produce electricitate chiar și noaptea sau când vremea e noroasă.

Alte direcții de cercetare privesc sisteme hibride cu panouri fotovoltaice, folosirea energiei solare și pentru hidroliză în vederea producției de hidrogen sau direct încălzirea aerului pentru motoarele turbinale. Aceste tipuri de sisteme reprezintă probabil una dintre direcțiile viitorului în conversia durabilă a energiei solare.

Panourile fotovoltaice capturează radiația solară pe tot parcursul zilei, iar instalația termodinamică funcționează doar când soarele e suficient de puternic. Căldura generată termodinamic se poate stoca în rezervoare cu săruri topite sau alte materiale, asigurând producerea de electricitate și noaptea.

Sistemele hibride utilizează aceeași infrastructură de urmărire a soarelui și același teren pentru amplasare precum varianta clasică. Pot fi întâlnite inclusiv configurații unde căldura termodinamică se utilizează și pentru regenerarea panourilor fotovoltaice uzate. Un design modular permite optimizarea proporției dintre PV și termosolare în funcție de resursele și necesarul energetic specific fiecărei locații.

Performanțele actualelor sisteme experimentale sunt notabile, iar noile materiale și arhitecturi constructive optimizează și mai mult randamentul energetic. Pentru a deveni o alternativă viabilă, trebuie însă scăzute și costurile de implementare.

Fii în contact constant cu echipa Restart Energy pentru a avea acces la cele mai noi tehnologii fotovoltaice!