Scroll Top

Eficiența unui sistem solar pe termen lung

DECEMBRIE Restart Energy vizual articol (2)

Primul pas înainte să începi demersurile pentru planificarea, achiziționarea de materiale și construirea unui sistem solar este înțelegerea eficienței sale pe lungă durată. Este esențial să cunoaștem mai multe despre randamentul echipamentelor fotovoltaice pe care le utilizăm și pe care le vom întreține.

Odată cu evoluția tehnologiei fotovoltaice, se impune tot mai mult necesitatea unei analize despre durabilitatea performanțelor sistemelor. Datele obținute din testele recente arată că sistemele fotovoltaice își mențin randamentul inițial chiar și după 25000 ore de functionare continuă. De asemenea, degradarea medie anuală este sub 1% pe o perioadă de peste 25 de ani.

Cel mai mare dușman al longevității performanțelor sunt condițiile imprevizibile de mediu, precum umiditatea sau acțiunea UV. Alte cauze comune ale reducerii randamentului unui sistem sunt:

  • Îmbătrânirea celulelor solare – deși degradarea anuală e mică, pe durate mari de peste 25 de ani se poate resimți o ușoară scădere continuă a eficienței de conversie a energiei solare.
  • Calitatea componentelor electronice auxiliare – invertoare, regulatoare de sarcină, cablaje pot suferi defecțiuni odată cu trecerea timpului.
  • Condițiile climatice extreme – zăpadă, viscol, grindină pot deteriora modulele dacă nu sunt protejate corespunzător.
  • Îmbătrânirea materialelor de etanșare – protecțiile modulelor împotriva umezelii se degradează odată cu anii, lăsând loc pătrunderii apei.
  • Întreținerea necorespunzătoare – curățarea insuficientă a modulelor de praf și alge diminuează randamentul electric.
  • Uzura mecanică – dilatațiile repetitive ale materialelor prin variații de temperatură pot duce la fisuri pe termen lung.

Un rol important în determinarea eficienței unui sistem solar îl joacă și calitatea invertoarelor, esențiale în convertirea curentului. Cele mai bune mărci au dovedit o rată de pană sub 1% pe durata garanției de 10 ani.

Investiția într-un sistem solar fotovoltaic profesionist reprezintă o soluție energetică durabilă și eficientă pe o perioadă de zeci de ani. Calitatea superioară a modulelor, invertoarelor și performanța instalării asigură o durată de viață utilă de peste 30 de ani cu menținerea randamentului energetic ridicat.

Apelează la specialiștii Restart Energy pentru ajutor în alegerea celor mai bune echipamente pentru sistemul tău solar.

Related Posts