Scroll Top

Micro-rețele energizate doar din centrale fotovoltaice

DECEMBRIE Restart Energy vizual articol

Când vorbim despre micro-rețele, ne referim la acele sisteme compacte, în care o serie de consumatori din zonă își acoperă integral nevoia de energie electrică din câteva centrale fotovoltaice de dimensiuni reduse.

Un viitor promițător al acestei idei îl reprezintă comunitățile urbane. Astfel mai poate funcționa în mod sustenabil, de exemplu, și o comunitate rurală izolată. O mică fermă high-tech își poate instala pe acoperiș panouri ce acoperă consumul mediu zilnic

Aceste micro-rețele insulare au avantajul că sunt autonome și nu depind în mod obligatoriu de infrastructura convențională de transport și distribuție a energiei. În plus, centralele pot fi amplasate mai aproape de locul consumului pentru a reduce pierderile.

Limitele cele mai mari ale unor centrale fotovoltaice sunt reprezentate de dependența strictă de condițiile meteo, dar bateriile și alte tehnologii smart măresc gradul de auto-consum și securitate. Mai mult, costurile pe MW instalat sunt mai mari, dar sistemul este mai facil de administrat, fără abonamente la distribuitori.

Integrarea panourilor solare termice în micro-rețele regenerabile are câteva beneficii în ceea ce privește reducerea dependenței de sistemul electric:

  • Asigură direct încălzirea apei necesare consumului casnic/fermei, fără a solicita conversia energetică prin intermediul panourilor fotovoltaice.
  • Captarea energiei solare se face în mod direct sub formă de căldură, fără pierderi din conversiile electrice multiple.
  • Sistemele solare termice pot acoperi o parte consistentă din necesarul de apă caldă pe perioade extinse, reducând semnificativ solicitarea bateriilor.
  • Prolungesc perioada de funcționare autonomă a micro-rețelei pe timp de zile noroase sau iarna când producția fotovoltaică scade.
  • Integrarea cu rezervoare cu schimbare de fază permite stocarea termică pe termen lung și crește flexibilitatea sistemului.
  • Completarea cu pompe de căldură reduce costurile de operare și mărește gradul de auto-suficiență energetică.

Micro-rețele fotovoltaice reprezintă o soluție sustenabilă și totodată o oportunitate de business. Integrarea inteligentă a multiple surse regenerabile și a noilor tehnologii va face ca aceste mici rețele off-grid să devină din ce în ce mai eficiente și accesibile, atât pentru zone izolate cât și pentru micro-comunități urbane.

Apelează la specialiștii Restart Energy pentru a-ți planifica propria micro-rețea pe bază de panouri fotovoltaice chiar la tine în curte.