Scroll Top

Trendul statuilor care produc energie verde prin mișcarea corporală

DECEMBRIE Restart Energy vizual articol

Statuile energetice sunt noua atracție a parcurilor inteligente. Un nou trend promite o funcție inovatoare statuilor care aveau un scop pur decorativ în împodobirea peisajului urban pur.

Prin simpla mișcare captată din apropiere, statuile „energetice” își activează senzorii și generează energie verde. Funcționând pe baza tehnologiei de captare a energiei cinetice, aceste instalații se folosesc de mișcarea oamenilor pentru a genera curenți electrici de joasă tensiune.

Statuile energetice sunt echipate cu senzori și celule fotovoltaice flexibile integrate, care captează energia cinetică generată de mișcările naturale ale oamenilor din jur (mers, gesticulații etc). Această energie cinetică rezultată din mișcare este transformată în curent electric prin intermediul senzorilor și celulelor solare flexibile. Energia electrică produsă astfel este stocată ulterior în baterii integrale statuilor.

Statuile pot ilumina, apoi, pe timp de noapte, elementele decorative din jur,  pot alimenta dispozitive conectate (tablete, bănci inteligente etc) sau pot chiar furniza curent Wi-Fi gratuit vizitatorilor parcului. Astfel, devin o soluție inovatoare de a transforma locurile publice în puncte inteligente de generare a energiei verzi. Pe viitor, se preconizează și introducerea unor panouri solare integrate în materialul de bază al acestor statui energetice pentru o funcționare hibridă optimizată.

Statuile ce generează energie prin mișcare pot fi implementate și în alte spații publice aglomerate, nu doar în parcuri. Câteva posibile locații sunt:

  • Zone pietonale, alei, bulevarde, piețe
  • Intrările/ieșirile în clădiri publice cu flux mare de persoane – mall-uri, muzee, instituții, companii etc.
  • Peronurile stațiilor de transport în comun, gări/aeroporturi
  • Zonele de lângă universități, școli, grădinițe
  • Stadioane, săli de sport, locuri de joacă

Statuile energetice au un scop estetic și funcția practică de a genera în mod pasiv energie verde din mișcările corporale. Implementarea strategică a statuilor într-o diversitate de spații aglomerate ar putea crește semnificativ producția de energie verde în mod pasiv și sustenabil.

Fii la curent cu noile invenții în domeniul energiei solare curate și regenerabile, urmărind blog-ul nostru, Restartopedia.