Energia solară în viitor: 5 idei pentru panouri eficiente

Energia solară în viitor: 5 idei pentru panouri eficiente

Energia solară în viitor: 5 idei pentru panouri eficiente

Cererea de energie la nivel mondial a crescut într-un ritm alert datorită exploziei progreselor tehnologice. Statele lumii au înțeles că este vital să aleagă o sursă de energie regenerabilă fiabilă, rentabilă pentru cererea de energie. Cum va arăta energia solară în viitor? Care sunt problemele care trebuie rezolvate în ceea ce privește creșterea eficienței panourilor solare? La aceste întrebări vom încerca să răspundem în acest articol, cu ajutorul cercetărilor apărute în domeniu de-a lungul timpului.

Industria solară se dezvoltă constant în întreaga lume datorită cererii mari de energie, în timp ce sursa majoră de energie (combustibilii fosili) este limitată, iar alte surse sunt scumpe. A devenit un instrument de dezvoltare a statutului economic al țărilor în curs de dezvoltare. De altfel, sistemele solare sunt cu siguranță cea mai bună opțiune pentru cererea viitoare de energie. Este superioară în ceea ce privește disponibilitatea, rentabilitatea, accesibilitatea, capacitatea și eficiența în comparație cu alte surse de energie. La prima vedere, energia solară este, poate, cea mai elegantă soluție pentru nevoile noastre energetice.

Energia solară în viitor – tehnologii și progrese remarcabile

Oamenii de știință concep tehnologii care ne vor ajuta să ducem o viață mai ușoară în viitor. Îți prezentăm o scurtă listă cu progresele înregistrate în domeniul energiei solare.

 1. Celulele bio-solare. Cercetătorii au experimentat de ceva vreme cu material biologic din celulele solare. Bacteriile (în special cianobacteriile) pot facilita alimentarea dispozitivelor fără fir.
 2. Putere wireless din spațiu. Agenția Spațială Japoneză (JAXA) consideră că apropierea de soare este cea mai bună modalitate de a crește eficiența și de a colecta mai multă energie. Proiectul Space Solar Power Systems încearcă să trimită panouri solare pe o orbită apropiată de Pământ. Puterea colectată va fi transmisă wireless (fără fir) înapoi la stația de bază prin microunde.
 3. Copaci de recoltare a energiei. O echipă de cercetători din Finlanda încearcă să creeze un copac care stochează energia solară în frunzele sale.
Energia solară în viitor: 5 idei pentru panouri eficiente
Oamenii de știință concep tehnologii pentru ca energia solară în viitor să înregistreze progrese uimitoare

Ce trebuie îmbunătățit la sistemele solare

Pentru a atinge țintele propuse, experții sunt de părere că trebuie rezolvate anumite probleme. Iată care sunt cele patru lucruri care necesită îmbunătățire.

 • Găsirea unui material mai bun pentru panouri. Dezavantajele panourilor tradiționale din siliciu includ costuri ridicate și eficiență mai mică. Cu ajutorul perovskitului, un mineral compus din calciu, titan și oxigen, eficiența solară se va îmbunătăți semnificativ. Panourile de perovskit pot fi fabricate ca straturi foarte subțiri, necesită mai puțin material și sunt create dintr-un proces mai puțin consumator de energie.
 • Îmbunătățirea depozitării și transmiterii energiei solare.
 • Obținerea legilor și investițiilor potrivite.

Eficiență mai bună a panourilor solare

Eficiența este, în acest moment, cel mai mare obstacol pentru o mai bună energie solară. În prezent, peste 80% din toate panourile solare au o eficiență energetică mai mică de 15%. Pentru o eficiență crescută a fotovoltaicelor este nevoie în viitor de cinci pași esențiali.

 1. Un design mai bun.
 2. Compoziție chimică îmbunătățită.
 3. Utilizarea nanoparticulelor care absorb lumina solară.
 4. Investiția în ferme solare plutitoare. O metodă de extindere a instalației solare care nu a fost încă implementată pe scară largă o reprezintă instalarea de panouri solare pe lacuri și oceane.
 5. Crearea de celule fotovoltaice individuale mai mici, pentru a fi strânse în spații mai înguste.

Energia solară este în mod clar viitorul. Cercetătorii de pe tot globul caută noi metode pentru a îmbunătăți modul în care razele solare sunt colectate și transformate în energie.

Specialiștii Restart Energy îți vor explica cum funcționează sistemele solare și te vor ajuta să înțelegi de ce este bine să investești în energie verde, regenerabilă.