Scroll Top

Randamentul panourilor solare – cum să profiți la maximum

Randamentul panourilor solare – cum să profiți la maximum

Randamentul panourilor solare – cum să profiți la maximum

Atunci când investim în energie solară, primul lucru la care ne gândim este cât de eficace sunt panourile fotovoltaice pe termen lung. Cum ne ajută să economisim bani la factura de energie electrică? Cum putem profita cât mai mult de pe urma acestora? În tot acest proces ne este de mare folos să aflăm ce anume influențează randamentul panourilor solare.

Cât mai simplu explicat, randamentul unui panou solar reprezintă măsurarea capacității acestuia de a converti lumina solară în energie electrică utilizabilă. De exemplu, dacă lumina soarelui strălucește pe suprafața unui panou solar cu un randament ridicat (cu o valoare de 20%), atunci 20% din energia soarelui va fi convertită în energie solară. Randamentul panourilor solare este determinat de producția de energie electrică rezultată din captarea realizată de celulele solare. Acestea din urmă sunt influențate de materialele folosite în construcția lor, de configurația electrică, de componentele care formează sistemul.

Factorii care determină randamentul panourilor solare

În principal, eficiența celulelor solare folosite în panourile fotovoltaice este determinată de cantitatea de lumină care se transformă în energie electrică. Dar există numeroși alți factori care contribuie la eficiența celulelor solare.

  • Tipul de material folosit (siliciu monocristalin, siliciu policristalin, telurura de cadmiu etc.) influențează modul în care lumina este transformată în electricitate.
  • Gradul de reflexie – Dacă lumina este reflectată departe de un panou solar, eficiența acestuia poate fi redusă.
  • Lungimea de undă / frecvența luminii captate – Lumina este formată din particule numite fotoni, care vibrează într-o gamă largă de frecvențe. Aceștia alcătuiesc deopotrivă lumina vizibilă și invizibilă emisă de soare. Când lumina atinge suprafața unei celule fotovoltaice, unii fotoni sunt reflectați, în timp ce alții trec direct prin panouri. Există și fotoni care sunt absorbiți, în funcție de frecvența și de lungimea de undă. O parte din lumina absorbită se poate transforma în căldură. Dar ce se întâmplă cu fotonii rămași? Aceștia au cantitatea potrivită de energie pentru a separa electronii de legăturile lor atomice, pentru a produce un curent electric. Cu cât este mai mare gama de fotoni (infraroșu, ultraviolet și „gama vizibilă”) pe care un sistem fotovoltaic îi poate absorbi, cu atât eficiența celulei solare este mai mare.
  • Poziționarea și unghiul de montareCheia obținerii randamentului maxim al panourilor solare este poziționarea corectă a acestora și montarea lor la un unghi optim.
Randamentul panourilor solare – cum să profiți la maximum
Pentru a absorbi cât mai multă lumină, randamentul panourilor solare depinde de locul unde sunt acestea amplasate

Caracteristicile climatice, de luat în calcul

În afara factorilor principali prezentați mai sus, există alte trei elemente de care trebuie să ținem cont.

  1. Temperatura – Contrar așteptărilor, temperaturile mai ridicate vor reduce producția de energie. Acest lucru se traduce într-un randament mai scăzut, motiv pentru care unele panouri sunt proiectate special pentru climate mai calde.
  2. Clima – În funcție de caracteristicile climatice ale zonei, eficiența panoului solar poate fi afectată pozitiv sau negativ. Celulele solare nu mai funcționează atunci când pe panou se acumulează un strat de zăpadă mai gros de cinci centimetri.
  3. Umbra – Atunci când instalezi panouri solare, să iei în considerare unde le amplasezi pentru a capta cât mai multă lumină directă de la soare. Chiar și o umbră mică pe un singur panou poate reduce randamentul general al sistemului.

În concluzie, randamentul panourilor solare este obținut prin expunerea celulei la un nivel constant de lumină. Totodată, trebuie menținută o temperatură invariabilă a celulei. Este necesară și măsurarea curentului și a tensiunii care sunt produse pentru diferite rezistențe de sarcină.

Vrei independență energetică pentru afacerea ta? Vezi care sunt soluțiile oferite de Restart Energy!

Related Posts