Scroll Top

Panourile fotovoltaice funcționează și noaptea?

Există o întrebare pe care ne-o pun deseori clienții, când vine vorba de panourile fotovoltaice: dacă funcționează și pe timp de noapte. E adevărat că panourile solare au nevoie de lumina soarelui ca să producă curent. Totuși, reușesc să genereze o mică cantitate de energie electrică și pe întuneric. Chiar dacă pare contra-intuitiv, panourile fotovoltaice acumulează suficient curent și noaptea.

Există o luminozitate ambientală minimă noaptea – luna, stelele, iluminatul public din orașe. Unele panouri solare foarte performante pot converti eficient și această lumină slabă în curent electric.

Se poate folosi un design special de celule fotovoltaice care absorb radiația infraroșie emisă de Pământ pe timp de noapte. Aceste celule transformă radiația infraroșie în energie electrică utilizabilă. Eficiența este scăzută, dar aduce un plus de producție.

Panourile hibride, cu celule fotovoltaice și baterii integrate, permit stocarea surplusului de energie produsă ziua. Această energie stocată poate fi utilizată pentru alimentarea casei pe timp de noapte.

Unele panouri solare sunt proiectate să folosească lumina lunii. Acestea au celule fotovoltaice care funcționează optim la lumina reflectată de lună și produc curent cu precădere pe timp de noapte.

Există sisteme fotovoltaice cu tracker solar, care orientează în mod automat panourile după poziția lunară pe timp de noapte. Astfel se maximizează energia electrică obținută de la lumina lunii.

Pe timp de noapte se poate obține curent și de la panouri solare cu concentrate solare. Acestea focalizează lumina slabă pe timp de noapte pe celulele fotovoltaice.

Da, panourile fotovoltaice funcționează și noaptea

Imaginați-vă că aveți acasă panouri solare care au și baterii legate la ele. Ziua, panourile fotovoltaice încarcă bateriile cu energie de la soare. Seara, când se întunecă, panourile nu mai produc curent ca în timpul zilei. Dar nu rămâneți pe întuneric! Sistemul dă drumul automat la energia păstrată în baterii și vă alimentează casa în continuare.

Așa că de fapt aveți parte de curent gratis non-stop: ziua direct de la panouri, noaptea din rezerva încărcată în timpul zilei. Bateriile se încarcă în fiecare zi la loc când răsare soarele.

În felul acesta beneficiați 24 de ore din 24 de investiția în panouri solare. Păstrați energia verde pentru nopți și o folosiți atunci când panourile nu mai sunt atât de eficiente. Așa vă bucurați de electricitate curată fără întrerupere!

Dacă vreți să faceți tranziția către un stil de viață care protejează planeta și este autosustenabil, contactați Restart Energy pentru o ofertă.

Related Posts