Cand si de ce se schimba preturile la energie si gaze naturale?

preturile la energie si gaze naturale

Cand si de ce se schimba preturile la energie si gaze naturale?

Poate ca ai observat uneori ca preturile la energie si gaze naturale variaza putin de la o luna la alta si foarte probabil esti curios sa afli despre ce este vorba. De ce in unele luni platesti mai mult, iar in altele mai putin? E normal ca tu, consumatorul, sa fii informat asupra acestor subiecte pentru a te asigura intotdeauna ca nu platesti un pret nejustificat de consumul tau actual. In randurile ce urmeaza, vom discuta pe larg de unde vin aceste mici fluctuatii de pret si ce inseamna ele mai exact pentru tine.

Ce se intampla? Cine stabileste preturile la energie si gaze naturale?

Pentru a intelege mai bine de ce platesti cat platesti pe factura, trebuie sa pasim pentru o clipa in spatele cortinei. Asta inseamna sa aruncam o privire la ce se intampla cu energia si gazele inainte ca acestea sa ajunga la tine, consumatorul.

Ei bine, gazele naturale si energia electrica trebuie obtinute de undeva. De acolo, ele sunt distribuite mai departe printr-o retea complexa care abia apoi le pune la dispozitia furnizorilor de energie si gaze naturale. E o relatie asemanatoare cu cea pe care o ai tu cu vanzatorul de la alimentara din colt. Acesta, desigur, nu produce painea si sucul la el in casa, nu? Desigur ca nu, el le primeste dintr-o retea de distributie complexa, exact ca aceea care ii transmite energia electrica si gazele naturale furnizorului tau. Si ca magazinul de la care tu cumperi, furnizorul de gaze naturale si energie electrica se bucura de un pret preferential cand achizitioneaza marfa, anume energia si gazele, din sistemul de distributie national. Insa aceste preturi gaz natural si preturi energie electrica nu raman constante pentru totdeauna, ci sufera, in timp, mici modificari.

Tocmai de aceea, uneori te vei trezi ca pretul din factura la gaze sau energie este unul diferit de cel cu care te-ai obisnuit. Desi e tentant sa presupunem ca e vina furnizorului, de cele mai multe ori, aceasta alteratie a pretului se datoreaza unor alte schimbari din lantul de furnizare.

Care sunt datoriile furnizorului cand se schimba preturile la energie si gaze naturale? 

Atunci cand apare o astfel de modificare, tu nu trebuie, insa, sa o iei automat de buna. Ca si consumator pe piata liberalizata de gaze naturale si energie electrica, ai dreptul sa te bucuri de cel mai bun pret posibil. Cu alte cuvinte, daca nu vrei sa platesti noul pret, poti pur si simplu sa-ti cauti un alt furnizor. Da, chiar este atat de simplu si vom vedea imediat de ce anul 2021 este unul deosebit de important in acest domeniu.

Tine minte, insa, ca furnizorul are mai multe obligatii fata de tine, consumatorul:

  • In primul rand, el trebuie sa te anunte dinainte daca urmeaza sa se produca o astfel de modificare de pret, pentru a-ti da oportunitatea sa-ti cauti un nou furnizor daca nu esti multumit.
  • Sa-ti puna la dispozitie toate actele si informatiile necesare in vederea rezilierii contractului, in cazul in care nu vrei sa platesti noul pret – rezilierea contractului trebuie sa fie gratuita, iar furnizorul nu are dreptul de a percepe o taxa pentru aceasta. 
  • Sa-ti explice in termeni simpli si lesne de inteles de ce se schimba pretul si de ce vei plati alta suma la factura de gaze sau energie. 
  • Sa-ti permita schimbarea furnizorului, daca asta iti doresti, in termen de 21 de zile si sa-ti puna la dispozitie un decont final in maxim 42 de zile de la schimbarea furnizorului.

E important ca tu, consumatorul, sa fii constient de drepturile tale, in relatia cu furnizorul, indiferent de ce fel de servicii este vorba. Numai asa poti asigura o relatie corecta.

De ce e anul 2021 special pentru preturile de energie si gaze naturale?

Poate ca ai auzit ca preturile de energie si gaze naturale s-ar schimba in Romania anul acesta. Foarte posibil sa nu fi inteles de ce se intampla asta sau si mai important, ce inseamna asta pentru tine, consumatorul. Ei bine, in aceasta sectiune, fix despre asta vom vorbi, deoarece si aici este vorba de o schimbare a preturilor. 

Daca urmaresti o evolutie pret gaze naturale 2021, spre exemplu, vei observa ca preturile difera destul de mult fata de ce obisnuiai sa platesti in urma cu cativa ani. La fel si daca urmaresti evolutie pret energie electrica 2021. De ce? Pentru ca anul acesta, s-a finalizat procedeul compicat de liberalizare a pietei de energie electrica in Romania. Acelasi procedeu s-a finalizat si pentru piata de gaze naturale la jumatatea anului trecut.

Ce inseamna asta? Inseamna ca acum, esti consumator pe piata liberalizata si te bucuri de mult mai multe drepturi. Unde inainte, distribuitorul si furnizorul de energie electrica si gaze naturale erau unul si acelasi, acum distribuitorul transmite gazele si energia la mai multi furnizori. De aceea, costul gazelor naturale si al energiei electrice a crescut treptat, pe masura ce piata respectiva a devenit independenta. Acum tu trebuie sa alegi furnizorul care se potriveste cel mai bine cu nevoile tale. 

Atentie – ar fi cazul sa verifici cea mai recenta factura si sa vezi daca ai trecut sau nu pe piata concurentiala. Daca nu, inseamna ca esti clientul unui furnizor de ultima instanta, si desi acesta are obligatia de a-ti oferi cel mai bun pret de care e capabil, nu inseamna ca e si cel mai bun pret de pe piata.

Preturile la energie si gaze naturale se modifica – insa acum stii si de ce!

Ai aflat, speram, ca motivul pentru care preturile la energie si gaze naturale se modifica periodic tine de sistemul de distributie complex care iti permite sa te bucuri de aceste bunuri. De asemenea, speram ca ai inteles si ca daca mai ai inca niste nelamuriri, atunci ai dreptul de a-ti adresa curiozitatile si nelamuririle furnizorului. Acesta are obligatia de a-ti explica de ce platesti cat platesti pe factura si de ce preturile la energie si gaze naturale sunt asa cum sunt. Intreaba. Daca esti la Restart Energy deja te-am obisnuit cu raspunsuri clare si concise la intrebarile tale. Daca nu te-ai hotarat inca, te asteptam, sa calculezi oferta personalizata direct online.

E de datoria ta, ca si consumator, sa te mentii informat si speram ca acest articol te-a ajutat!

Related Posts