Scroll Top

Cum poți întreține un sistem de panouri solare ca să-l folosești 20-30 de ani?

Mulți proprietari se întreabă cum să întrețină panourile solare pentru a le prelungi durata de funcționare la 20-30 de ani. Este o întrebare firească, având în vedere investiția inițială în echipament și dorința de a beneficia de avantajele enrgiei ieftine și verzi pe termen lung.

Menținerea panourilor solare nu necesită eforturi mari sau operații complicate. Doar câteva verificări și curățenii periodice. Majoritatea se fac anual sau chiar mai rar.

În rândurile următoare veți afla care sunt pașii esențiali pentru întreținerea corectă a sistemului fotovoltaic. Vom vedea că este vorba despre proceduri simple, ce nu consumă mult timp. Respectând aceste recomandări, vă puteți bucura de panourile solare mulți ani de acum încolo.

În primul rând, este esențială curățarea periodică a panourilor de praf și alte depuneri. Vă recomandăm să ștergeți ușor panourile cu o cârpă moale cel puțin de 2-3 ori pe an, mai ales după vreme cu mult praf sau ploi.

De asemenea, verificați conexiunile electrice și strângeți periodic suruburile care s-au slăbit. Măcar o dată pe an asigurați-vă că toate legăturile sunt bine fixate. Slăbirea cablurilor poate cauza deteriorări.

Este indicat și să inspectați vizual panourile măcar o dată pe an, pentru a depista din timp eventuale fisuri, decolorări sau alte defecte. Dacă găsiți probleme, reparați imediat, nu așteptați să se agraveze problema.

Măsurați eficiența sistemului an de an cu un tester specializat. Astfel puteți detecta orice scăderi de performanță și remedia din timp. Mențineți producția la parametri optimi.

Panourile solare bine întreținute dau randament mai bun

Tundeți periodic crengile sau arbuștii din jur care cresc prea mari și umbresc panourile. Asigurați lumină solară maximă pentru randament bun.

Curăţaţi panourile imediat după furtuni puternice cu grindină, pentru a îndepărta gheaţa care se poate forma. Gheaţa reduce mult eficienţa panourilor.

Dacă locuiţi într-o zonă cu ninsori abundente, scoateţi zăpada de pe panouri cu o răzuitoare specială sau o mătură mai moale. Omătul dens blochează absorbţia luminii solare.

Verificaţi în mod regulat integritatea cablurilor şi împământarea, pentru siguranţă sporită. Asiguraţi-vă că izolaţia cablurilor este intactă.

Aceste verificări și intervenții periodice simple vă vor ajuta să folosiți sistemul fotovoltaic fără griji zeci de ani. Investiția în panouri solare vă va aduce economii pe termen lung dacă aveți minimă grijă de ele.

Pentru sfaturi avizate de întreținere și verificare profesionistă a panourilor, apelați cu încredere la echipa Restart Energy! Vă punem la dispoziție expertiza noastră pentru o folosire cât mai îndelungată a panourilor dumneavoastră solare.

Related Posts