Eficiența panourilor solare: factori determinanți

Cele mai eficiente panouri solare disponibile astăzi au o eficiență de aproximativ 23 %. Eficiența panourilor solare reprezintă procentul din lumina soarelui pe care un singur panou fotovoltaic îl poate transforma în energie electrică. Este evident faptul că, în ultimii ani, tehnologia solară a făcut salturi uriașe către o eficiență mai mare a celulelor solare.

Sistemele de energie solară sunt considerate un instrument cheie în furnizarea de energie pentru cei care vor să le achiziționeze acum, dar și pentru generațiile viitoare. Există mai mulți factori care au ajutat dezvoltarea energiei fotovoltaice. Printre acestea se numără stimulentele și deducerile fiscale, preocupările legate mediu, o tehnologie mai performantă și mai puțin costisitoare și necesitatea înlocuirii sistemelor de energie fosilă cu carbon cu surse regenerabile.

Factori care garantează eficiența panourilor solare

Își prezentăm mai jos câțiva factori care ar trebui luați în considerare pentru a garanta o eficiență optimă a panourilor solare.

  1. Umbra. Panourile solare fotovoltaice sunt foarte sensibile la umbră. Condițiile de umbrire totală sau parțială au un impact semnificativ asupra capacității de furnizare a energiei, ducând la pierderi de putere. Când o celulă este umbrită, întreaga serie este practic umbrită.
  2. Întreținerea. Curățarea panourilor solare este importantă pentru a maximiza cantitatea de lumină disponibilă pentru a se transforma în energie electrică.
  3. Temperatura. Aceasta influențează randamentul celulei fotovoltaice. Eficiența panourilor solare crește când temperatura este scăzută. Important de știut că eficiența fotovoltaicelor scade la temperaturi ridicate.
  4. Orientarea, înclinația, latitudinea locului și condițiile climatice.

Instalarea modulelor fotovoltaice trebuie să țină cont de factorii enumerați mai sus. Panourile solare produc energie maximă prin expunerea la cea mai mare intensitate a radiației solare pentru o perioadă lungă de timp.

Eficiența panourilor solare: factori determinanți
Eficiența panourilor solare este determinată de mai mulți factori, printre care gradul de umbrire și temperatura

Care este cel mai eficient tip de panou solar?

Eficiența celulelor solare este cantitatea de lumină solară care poate fi convertită în energie electrică. Panourile solare monocristaline sunt cel mai eficient tip de panouri. Celelalte tipuri existente pe piață sunt panourile solare policristaline și cu peliculă subțire. Pentru cei care doresc să achiziționeze panouri solare, este necesar să ia în considerare atât costul, cât și eficiența generală pentru a determina tipul de panou care este cel mai bun pentru afacerea sau locuința proprie. De reținut că există diferite tipuri de panouri solare care variază în ceea ce privește materialul din care sunt fabricate. Compoziția lor determină nu numai costul, ci și eficiența lor.

Eficiența panourilor solare existente pe piață

  • Celulele solare monocristaline sunt cele mai eficiente. Pot fi folosite atât pentru proprietăți rezidențiale, cât și pentru instalații comerciale. Sunt fabricate dintr-un singur cristal de siliciu. Construcția lor le permite, de asemenea, să ocupe mai puțin spațiu.
  • Celulele solare policristaline sunt realizate din mai multe cristale de siliciu topite împreună. Ele vin la un preț mai mic, dar sunt mai puțin eficiente.
  • Panourile solare cu peliculă subțire sunt ușoare, flexibile și ieftine, dar sunt cel mai puțin eficient tip de panouri. Cu toate acestea, versatilitatea lor le transformă într-o alegere excelentă pentru RV-uri și aparate mai mici.

În concluzie, fiecare tip de panou, indiferent de eficiență, își găsește utilitatea în funcție de nevoile celui care le achiziționează.

Ia legătura cu unul dintre specialiștii Restart Energy care te va ajuta și te va ghida pentru a alege sistemul fotovoltaic potrivit afacerii sau locuinței tale!

Related Posts