Scroll Top

Pot panourile solare să provoace daune electrice?

Pot panourile solare să provoace daune electrice?

Orice tehnologie îşi are avantajele şi dezavantajele sale. Odată aflată în dezvoltare, orice inovație pare a fi departe de perfecțiune. Panourile fotovoltaice fac parte din acea categorie de produse care are la bază o tehnologie relativ nouă. Desigur,  ca orice noutate, aceasta e încă în proces de perfecționare. 

Deși majoritatea modulelor fotovoltaice sunt testate, ele pot fi implicate în incendii şi alte hazarduri dacă nu se respectă anumite standarde şi reglementări existente.

În acest articol vei afla care sunt riscurile pe care le aduc panourile fotovoltaice şi potențialele metode de prevenție.

1. Instalarea incorectă

Pare destul de evident – dacă nu setezi corespunzător instalaţia, la utilizarea acesteia vei avea destul de multe probleme. În cazul panourilor fotovoltaice, o instalare greșită poate duce la incendii din cauza insolației defecte, a scurt circuitelor şi a mal funcționării. Ca şi în alte situații, o soluție evidentă este să alegi un profesionist bun care va garanta o instalare corectă a panourilor. 

2. Defecțiunea cutiei de distribuție

Un alt risc al panourilor fotovoltaice este acela al supraîncălzirii cutiei de distribuție. De regulă, conexiunea din cadrul acestui element este prevăzută pentru a evita supraîncălzirea. În anii precedenți mai multe incendii au fost raportate fiind provocate de această piesă, nu însă în anii de după 2012. 

Modelele mai recente au adoptat o metodă mai eficientă de prevenire a supraîncălzirii, ceea ce garantează o utilizare mai sigură a panourilor fotovoltaice.

3. Situații imprevizibile

Un incendiu care are loc în apropierea unor panouri solare este la fel de periculos. La ardere, panourile fotovoltaice emit substanțe chimice nocive. Acestea pot afecta în mare măsură starea dumneavoastră de sănătate, ceea ce face şi mai urgentă evacuarea. 

Pe de altă parte, panourile solare pot împiedica pompierii şi serviciile de salvare să vă ajute în caz de blocaje, inundații şi incendii. Pentru a preveni acest lucru, consultă specialiștii şi instalatorii panourilor şi împreună decideți locul cel mai potrivit pentru eficiența panourilor solare şi siguranța ta! 

Metode de prevenire a pericolelor:

  • Respectă standardele stabilite

De obicei, atât producătorii de panouri fotovoltaice, cât şi instalatorii şi utilizatorii ar trebui să respecte normele impuse de autorități. La nivelul materialelor, al procedurii de instalare şi al folosirii sigure, există standarde (precum cele descrise în ghidul francez UTE C15-712-1) care reglementează activitatea panourilor fotovoltaice de la producere la folosire.

  • Monitorizează permanent invertoarele şi cutia de distribuție

Asigură-te că invertorul corespunde reglementării VDE 0126 pentru a garanta că generatorul se oprește odată ce curentul din rețea este întrerupt. La fel, monitorizează precaut cutia de distribuție pentru a observa semne de supraîncălzire. Dacă nu știi unde se află părțile menționate, roagă instalatorul să îți explice elementarul pentru viitor.  

  • În cazul incendiilor, deconectează panourile solare

În cazul în care un incendiu izbucnește pe acoperiș, panourile solare vor continua să genereze electricitate. Procesul acesta ar putea inflama situația şi duce spre consecințe devastatoare. În acest caz, pompierii ar trebui să deconecteze panourile solare şi să prevină răspândirea focului cât mai rapid. În nici un caz nu încercați să stingeți focul panourilor cu apă înainte ca acestea să fie deconectate!

Situațiile imprevizibile alături de progresul linear al tehnologiilor fac ca panourile fotovoltaice să nu fie perfecte în utilizare. Totuși, evoluția informațională oferă noi oportunități de cercetare şi dezvoltare care asigură o utilizare a energiei solare sigură!

Restart Energy oferă servicii profesionale de încredere pentru business-ul şi casa ta. De la consultații, până la instalare, programul Restart Solar abordează energia solară într-un mod dedicat, sigur şi personalizat.

Dacă vrei să ai o activitate mai sustenabilă prin folosirea panourilor fotovoltaice, nu ezita să consulți site-ul Restart Solar şi să soliciți o ofertă sau să adresezi întrebări consultanților noștri. 

Related Posts