Scroll Top

Energia solară în transport – Mașini și avioane electrice alimentate din soare

4
Energia solară este soluția viitorului în industria transportului. Transportul este unul din cei mai mari factori poluanți ai mediului, din cauza combustibililor fosili pe care îi ard mașinile, camioanele sau navele.

În ultimii ani au apărut tot mai multe soluții care exploatează energia soarelui, oferind o alternativă verde la motorină și benzină.

De exemplu, tot mai mulți șoferi își încarcă acum mașinile electrice datorită unor panouri fotovoltaice fixate pe acoperișul garajului sau direct pe caroseria mașinii. Panourile captează razele solare și le transformă în curent, reîncărcând ușor bateriile auto. Asta presupune o autonomie mai mare, fără a polua deloc pe drum.

Și pentru transportul public au început să apară soluții interesante.

Unii producători testează acum troleibuze și autobuze alimentate parțial din energie solară, captată de panouri speciale fixate pe acoperișul sau pe laturile vehiculului. Chiar și câteva km realizați pe raze solare înlocuiesc combustibilul diesel și reduc amprenta de carbon.

Pe viitor se vor vedea tot mai des vehicule care își vor asigura o parte din energie din panouri fotovoltaice integrate în structura lor. Asta înseamnă costuri mai mici, autonomie extinsă și mediu curat pe unde trec.

Unul dintre cele mai avansate proiecte în aviația verde este Solar Impulse, cu o anvergură a aripilor de 63 m. A reușit să zboare ziua cu energia acumulată din panourile solare. Unele companii discută despre zboruri comerciale pe distanțe medii, de până la 1000 km, folosind o combinație de energie solară, baterii și celule combustibile.

Mașină încărcată pe bază de energie electrică solară
Mașină încărcată pe bază de energie electrică solară

Solarul devine astfel soluția ideală pentru o industrie de transport verde, fără emisii. Așadar, apelează la serviciile Restart Energy pentru a afla care sunt cele mai bune variante de panouri solare pentru tine!

Related Posts