Scroll Top

Ce este energia geotermală?

energia_geotermala

DICȚIONAR – Energia geotermală

Energia geotermală este o formă de energie regenerabilă derivată din căldura emanată din interiorul Pământului prin roci și fluide subterane. Ea face parte din clasa energiilor regenerabile/verzi.

Energia geotermală poate fi găsită sub formă de vulcani, izvoare cu apă caldă și gheizere. Această energie nepoluantă este utilizată în trei direcții energetice: încălzire, electricitate și pompe geotermale. Avantajele energiei geotermale sunt multiple și cunoscute încă din Antichitate ( grecii și romanii le foloseau în scopuri curative și sub formă de apă caldă).

Energia geotermală e mai ieftină și mai “prietenoasă” cu natura decât cea obținută din hidrocentrale. Platformele energetice geotermale sunt  mai mici decât cele hidroenergetice, ceea ce are un impact scăzut asupra mediului înconjurător.

Câteva lucruri interesante despre energia geotermală:

– În 1904, în Italia s-a construit prima uzină geotermală din lume.

– Resursele globale de energie geotermală sunt mult mai mari decât resursele de cărbuni, petrol, uraniu, gaze naturale, împreună.

– Căldura geotermală poate fi utilizată la încălzirea locuințelor, individual sau chiar a unor întregi orașe, la creșterea plantelor în sere, la încălzirea apei în crescătorii de pești, etc.

– Islanda este cea mai importantă țară din lume care folosește energia geotermală. Aproape toate locuințele au apă caldă menajeră și sunt încălzite cu apă termală.

Related Posts