Scroll Top

Merită să montezi panouri solare? Avantaje și dezavantaje

Avantaje si dezavantajele montarii panourilor solare

Montarea unui sistem de panouri solare presupune o investiție inițială semnificativă, însă, pe termen lung, are numeroase beneficii financiare și ecologice.

Este important să cunoaștem atât potențialele câștiguri, cât și riscurile sau limitările pe care le are o instalație de panouri solare. De aceea, sperăm ca informațiile din acest ghid vor fi utile pentru decizia dvs. de a trece la o sursă curată și regenerabilă de energie electrică.

Avantajele:

  • Economisești sume importante de bani pe termen lung.

Panourile fotovoltaice produc energie electrică care acoperă o mare parte din consumul casnic. Asta înseamnă facturi mai mici la curent, pe care le strângi de când montezi panourile. Cu timpul recuperezi investiția inițială, iar, după ce se amortizează, sistemul funcționează fără costuri suplimentare.

  • Protejezi mediul montând panouri solare.

Folosești energia gratuită și regenerabilă a soarelui în loc să arzi cărbune, gaz sau petrol. Sistemul ajută la reducerea emisiilor de carbon, precum și a efectului de seră, prin înlocuirea unui procent din energia convențională.

  • Nu mai depinzi de prețurile la energie care cresc mereu.

Prețul panourilor solare nu crește de la un an la altul spre deosebire de facturile la curent. Există și subvenții de la stat pentru implementarea lor. Așadar, poți să-ți asiguri o sursă proprie și stabilă de energie electrică pe termen lung, fără surprize la plata facturilor.

  • Poți produce chiar mai multă energie decât consumi.

Poți vinde surplusul de energie produs înapoi în rețea. Unii utilizatori produc chiar mai multă energie decât au nevoie și trăiesc doar din vânzarea ei.

Montarea panourilor solare
                                                                                               Montarea panourilor solare
Dezavantajele:

  • Investiția inițială este considerabilă.

Trebuie puse sume importante pentru a demara proiectul. Panourile solare, invertorul, stâlpii, cablurile și instalarea lor au un preț ridicat. Sistemul se amortizează în timp, aproximativ în 5-10 ani în funcție de prețuri.

  • Depinzi de vreme.

În zilele noroase sau ploioase, producția scade considerabil, pentru că randamentul nu este de 100%. Noaptea nu se produce energie și ai nevoie de baterii pentru a stoca surplusul zilei. Iarna, randamentul panourilor scade din cauza unghiului redus de primire a luminii.

  • Necesită întreținere periodică.

Trebuie întreținere și curățare anuală a panourilor ca să funcționeze la capacitate maximă. Panourile trebuie curățate periodic de praf și frunze pentru a nu se obstrucționa senzorii. Sistemul trebuie verificat și revizuit o dată sau de două ori pe an de specialiști. Există riscul unor defecțiuni ale echipamentelor în timp.

  • Spațiul de amplasare poate fi problematic.

Trebuie loc pentru amplasarea lor, pentru că sistemul nu încape oriunde. Nu orice casă dispune de spațiul necesar pe acoperiș pentru toate panourile, iar, dacă se montează la sol, este nevoie de un teren corespunzător.

Pentru a profita la maximum de avantajele unui sistem fotovoltaic și a reduce din impactul dezavantajelor, este indicat să apelați la serviciile unor profesioniști cu experiență pe piața din România. Dacă sunteți interesați de o sursă verde și ieftină de energie electrică pe termen lung, specialiștii Restart Energy.

Related Posts