Scroll Top

Cât de repede se amortizează o investiție în panouri solare

Amortizarea investiției în panouri solare
Când trebuie să decizi dacă merită montarea unui sistem de panouri solare pentru casă, este firesc să te întrebi cât Durează până îți vei recupera investiția inițială. Perioada de amortizare a investiției depinde de mai mulți factori, pe care-i vom explora în acest articol.

Un rol important în amortizarea investiției inițiale îl are dimensiunea sistemului, adică numărul de panouri solare montate și capacitatea acestora. Cu cât sistemul este mai mare și produce mai multă energie, cu atât vei scurta durata de recuperare a investiției.

Mai mult, tipul de panouri contează, pentru că modulele monocristaline și policristaline au randamente medii anuale de peste 80% pe durata lor de funcționare de 25 de ani. Mai există și posibilitatea de a prinde o ofertă bună a întregului echipament la momentul achiziționării sale.

Locația de montare, întreținerea periodică, precum și evoluția prețurilor la energia electrică din rețea pe termen lung pot reduce sau mări perioada estimativă. De exemplu, la sol, spre deosebire de pe acoperiș, randamentul panourilor solare poate fi mai mare, dar investiția inițială crește.

De asemenea, calcularea consumului mediu lunar/anual și alocarea suprafeței optime de panouri solare pot accelera procesul. Unele modele inteligente de invertoare, cu capacitate de optimizare a producției, cresc randamentul panourilor solare. Un sistem optimizat și o exploatare inteligentă a surplusului poate recupera investiția inițială în 3-7 ani de regulă.

Un alt factor constă în cât de mult reușești să valorifici energia verde obținută. Stocarea surplusului în baterii pentru a-l utiliza seara sau iarna mărește veniturile din vânzarea de energie. Dacă vinzi tot surplusul producției, perioada de amortizare poate ajunge la doar 2-3 ani în unele cazuri. Cu sprijinul subvențiilor guvernamentale pentru sistemele rezidențiale, poți acoperi 30-40% din valoarea întregului proiect de implementare a panourilor solare.

Sistem de panouri solare la sol
Sistem de panouri solare la sol

Dacă iei în calcul toți acești factori încă de la proiectare, îți poți amortiza investiția, în medie, între 3 și 7 ani. Astfel, te poți bucura pe termen lung de economii semnificative la facturile de energie. Contactează echipa Restart Energy pentru mai multe detalii și oferte legate de implementarea proiectului tău de sisteme cu panouri solare!

Related Posts