Scroll Top

Care sunt cele mai promițătoare noi tehnologii din industria energiei solare?

Deși industria energie solare este în continuă dezvoltare, încă din 2021 sunt câteva noi tehnologii care au atras atenția specialiștilor și distribuitorilor din domeniu.

Celulele Solare Perovskit

Aceste celule solare extrem de subțiri conțin un cristal numit perovskit, care înlocuiește materialele pe bază de silicon din tehnologii anterioare. Motivul pentru care s-a remarcat această tehnologie sunt îmbunătățirile majore în ceea ce privește eficiența. Pe scurt, experții cred că pot duce la o eficiență mult mai mare în producerea energiei solare, însă la un preț mult mai mic decât celule solare precedente.

Panouri Solare Bifaciale

După cum sugerează și numele, aceste noi panouri solare captează atât razele solare de pe o fațetă a panoului, cât și razele reflectate pe suprafețe precum o clădire din apropiere, prin cealaltă fațetă. Implicit, o astfel de tehnologie mărește substanțial producția de energie solară.

Fermă Solară Flotantă

Dintre noi tehnologii apărute în domeniu, aceasta presupune atașarea panourilor solare pe corpuri flotante precum lacuri, rezervoare sau poduri. Astfel, neutralizează problemele cauzate de sol sau de evaporarea apei prezentă la sisteme precedente. Mai mult, efectul de răcire al apei poate îmbunătăți substanțial eficienta panourilor.

Depozit de Energie Solară

Odată cu dezvoltarea tehnologiilor de depozitare a energiei, esențiale pentru a întreține o producție consistentă inclusiv în cazul energiei solare, apar și astfel de depozite. Noi tehnologii de baterii pot stoca surplusul de energie solară pe timpul zilei pentru a putea fi folosit ori noaptea, ori în zilele înnorate, când rata producției scade.

Putere Solară Concentrată (CSP)

Sistemele CSP (Concentrated Solar Power) sunt dotate cu oglinzi care direcționează raza de soare într-un singur punct. Asta permite ca turbina să se încălzească și să producă considerabil mai multă electricitate, prin concentrarea sursei de energie într-un singur depozit.

Panouri Solare Transparente

Astfel de tehnologii pot fi folosite pe geamuri sau orice altă suprafață transparentă și permit ca o clădire să genereze energie solară în același timp păstrând vizibilitatea prin suprafețe exterioare. Dintre noile tehnologii, panourile solare transparente pot restructura orașele înspre o mult mai bună sustenabilitate.

Celule Solare Tandem

Prin suprapunerea mai multor straturi de celule solare, fiecare dintre ele este optimizat pentru absorbția unor altfel de raze solare. Putând să transforme mai multe tipuri de raze în energie aplicată, celulele solare tandem au o eficiență foarte ridicată în producția de energie.

Nanotehnologia și Punctele Cuantum

Aceste materiale au un potențial încă prea puțin explorat pentru a eficientiza absobția de lumină a celulelor solare. Specialiștii sunt de părere că pot conduce la noi tehnologii de panouri solare mult mai flexibile în ceea ce privește condițiile meteorologice și mediul.

Vopsea Solară

Deși încă într-un stadiu extrem de incipient, cercetătorii lucrează la dezvoltarea unei vopsele solare care poate fi aplicată pe orice suprafață. Astfel, orice obiect ar putea genera electricitate.

Panouri Solare Flexibile și Ușoare

Cele mai recente și noi tehnologii de panouri solare se bazează pe materiale cât mai ușoare și cât mai flexibile. Făcând posibilă transportarea și aplicarea unor astfel de panouri chiar și în spații mici sau pe suprafețe iregulate, utilizarea energiei solare devine mult mai accesibilă.

Vrei să fii mereu la zi cu cele mai recente descoperiri în domeniul energiei solare? Specialiștii Restart Energy te țin la curent.

Related Posts