Scroll Top

Ce sunt “vampirii energetici” din locuinta ta si cum ii poti opri

Vampiri energetici

Suntem un popor pentru care Dracula sau conceptul de vampiri nu reprezinta o mare enigma. Insa cum ramane cu “vampirii energetici”? Si nu, nu vorbim despre acele persoane care iti distrug buna dispozitie!

Incarcatorul pentru telefon, televizorul, routerul sau alte dispozitive pot consuma curent, chiar daca sunt pe modul “off” si nu le folosesti. Factura la curent iti va fi incarcata inutil, iar data viitoare cand iti platesti utilitatile s-ar putea sa te gandesti daca nu cumva ar fi o idee mai buna sa traiesti la lumina lumanarii.

Dar nu este obligatoriu sa privim lucrurile dintr-o perspectiva atat de sumbra daca urmam niste pasi foarte simpli pentru a salva energie. In felul acesta, reusim sa contribuim la protejarea mediului inconjurator, dar si la strangerea de fonduri suplimentare pe termen lung.

Cum sa ‘detectezi’ vampirii din locuinta ta

De multe ori, cel mai greu pas este primul, iar in cazul nostru asta consta in identificarea acestor “vampiri” energetici. Trebuie doar sa privim prin casa si unde localizam randuri de cabluri incurcate, este foarte probabil ca acela sa fie si locul unde exista o importanta scurgere de energie. Dar sunt si multe alte locatii cu dispozitive la care probabil nici nu ti-a trecut prin cap sa te gandesti. Cand ai scos ultima oara cuptorul cu microunde din priza? Nu este o risipa ca pentru o utilizare de aproximativ cinci minute zilnic, acesta sa ramana bagat in priza 24 de ore din 24?

Standby light

Routerul se numara printre putinele exemple de dispozitive care pot ramane in priza cu un rol bine determinat, insa astfel de exemple sunt destul de rare, chiar si-n caminul omului modern, atat de dependent de tehnologie. Desigur, cei mai multi dintre noi vrem sa facem putina economie la bani atunci cand este cazul. Astfel, urmatorul pas dupa identificarea “vampirilor” energetici este “indepartarea” lor.

Asuma-ti acest rol pentru a avea grija mai mare de locuinta ta. Inlatura comoditatea de a avea fiecare dispozitiv din casa la doar o apasare de buton distanta si scoate din priza ce nu folosesti foarte des. Retine ca, de fapt, butonul de “oprire” este mai degraba unul de “stand-by”, implementat astfel din cauza timpului tot mai compact de care se bucura oamenii.

Evident ca exista si un top al acestor consumatori, pentru a-ti oferi posibilitatea de a scana mai bine ce dispozitive te “saracesc” mai mult in timp ce n-au nicio functionabilitate. Din pacate, lista principala este compusa din iteme prioritate pentru cei mai multi indivizi:

  • TV-ul cu plasma
  • computer
  • modem
  • router
  • sistem surround
  • DVD player
  • cuptor cu microunde

Energia alternativa, o solutie viabila?

Daca salvarea mediului te ingrijoreaza mai mult decat banii care-ti sunt luati din portofel, poti oricand sa incerci energia alternativa, este gratuita si inepuizabila. Iar noi, Restart Energy, suntem unii din cei mai mari fani ai acestui tip de energie!

In rest, poti sa ramai la principalul nostru sfat, acela de a scoate dispozitivele din priza in momentul in care iesi din casa sau cand nu ai in plan sa le folosesti pentru o perioada mai lunga de timp. Perioada de reboot nu este atat de indelungata, iar economisirea energiei se va traduce si intr-o administrare mai buna a banilor pe termen lung.

Related Posts