Scroll Top

Furnizare energie electrica. Producatori. Distribuitori

furnizare energie electrica

Cum functioneaza pietele si procesul de furnizare energie electrica? Desi pare destul de complicata, piata de energie electrica are doar cativa actori principali. 

O, da, chiar tu esti unul dintre ei! Dar ce stim de ceilalti?

Pentru ca energia electrica sa ajunga la tine, este nevoie, in primul rand, de un producator. Apoi urmeaza furnizorul si, nu in cele din urma, distribuitorul. 

Cine este producatorul de energie electrica?

Producatorul, bineinteles, este cel care produce energia electrica  sau gazele naturale. Acesta le vinde apoi catre furnizori. Dar pentru ca ele sa ajunga la furnizor trebuie sa strabata cale lunga. Cine are grija ca toata energia electrica si toate gazele naturale sa fie transportate in siguranta pe teritoriul tarii, de la producator la furnizor si de la furnizor in casele noastre? Aceasta este treaba distribuitorilor. Distribuitorii sunt companii specializate care administrează rețelele zonale de distribuție. Depindem de aceste rețele de distributie ca produsul sa ajunga la locul de consum final. Tu, consumatorul, primesti gaze si energie din retelele zonale de distributie printr-un proces de extractie al produsului respectiv.

Procesul de furnizare energie electrica. Ce fac, de fapt, furnizorii?

Pentru a ajunge la tine, energia si gazul sunt achizitionate de catre furnizor, pentru a fi ulterior facturate consumatorilor. El achizitioneaza energia si gazul, insa nu se ocupa cu productia si distributia fizica a acestuia. Furnizorul este singura bucatica din acest lant complicat pe care o poti alege chiar tu, in functie de costuri, calitatea serviciilor si, bineinteles, in functie de nevoile tale. Procesul de furnizare energie electrica este simpul si ti-l vom explica pe scurt, chiar acum!

Daca va amintiti bine, in articolele trecute am discutat de toate cifrele care apar pe factura. Probabil acum cuvinte ca Distribuitor, Furnizor sau Producator va suna cunoscut. Cand platim factura la gaze sau energie electrica, ii platim pe toti acesti actori, nu doar pe furnizor, deoarece la fiecare factura, se adauga costul introducerii gazelor si a energiei in sistemele de transport national, tarif reglementat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Tot cei de la ANRE stabilesc tarifele si pentru celelalte costuri suplimentare ce se regasesc in factura ta, anume: acciza, TVA-ul, certificatele verzi si tariful de cogenerare. 

Avand in vedere ca furnizorii sunt singurii din acest lant pe care ti-i poti alege, hai sa discutam putin despre ei. 

Furnizorul de energie electrica si gaze naturale este persoana juridica, titulara a unei licente de furnizare. Acesta comercializeaza bunurile (in cazul nostru, gazele si energia) fara a se ocupa si de alte aspecte ale procesului, cum ar fi transportul sau distribuirea lor.

Una din indatoririle principale ale furnizorului in procesul de furnizare energie electrica este sa faca mai usoara relatia dintre producatori, transportator, distribuitori si consumatorii finali de energie. 

De ce se ocupa furnizorul?

  • El achizitioneaza energia electrica si gazele naturale de la producatori si le redirectioneaza catre consumatorii din portofoliu.
  • Colaboreaza cu transportatorul pentru asigurarea transportului de energie si gaz pana la zonele de distribuire. 
  • De acolo, colaboreaza cu operatorii de distributie pentru a asigura distributia corecta de gaze si energie pana la locul final de consum.
  • In final, furnizorul transmite facturile de energie si gaz consumatorilor si colecteaza costul specific al energiei, precum si taxele aditionale ce merg apoi catre transportator, producator, distribuitor si catre stat).

Rolul distribuitorului

Acum ca am inteles rolul furnizorului si ca stii cu ce ne ocupam aici, la Restart Energy, hai sa trecem putin in revista  si indatoririle distribuitorilor

Distribuitorul este o companie licentiata de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energie) care intretine si exploateaza reteaua de energie electrica si gaze naturale dintr-o anumita parte a tarii. 

In cazul energiei electrice, reteaua de distributie (numita si infrastructura) consta in stalpii de inalta/medie/joasa tensiune din acea zona, cablurile subterane sau aeriene, transformatoarele, contoarele, sistemele de telecontrol si altele.

Ce face distribuitorul?

  • Rolul principal al distribuitorului este sa realizeze reteaua de distributie si sa o intretina.
  • Distribuitorul este cel care se asigura ca energia electrica si gazul natural circula fara intrerupere, la tensiunea (energie) sau presiunea (gaz) potrivita. 
  • Distribuitorul este, de asemenea, cel care primeste reclamatii sau plangeri in momentul in care apare o problema cu calitatea energiei electrice (tensiune scazuta, lipsa totata a tensiunii, etc.) sau cu calitatea gazului natural (presiune scazuta, intreruperi, etc.). De obicei, distribuitorul va colabora cu furnizorul (care actioneaza in astfel de cazuri ca mediator intre tine, consumatorul, si distribuitor) pentru a solutiona orice nemultumire. 

Un aspect foarte important, care nu este cunoscut de multi, este faptul ca distribuitorul rezolva problemele sesizate de consumatori! Distribuitorul are ca sarcina principala intretinerea retelelor exploatate. Deci atunci cand intampini o problema la gaze sau la energie electrica, solutia vine de la distribuitor. Furnizorul actioneaza doar ca mediator si transmite problema sesizata de tine distribuitorului. 

Dupa cum stii deja, la Restart Energy avem numere de telefon dedicate acestui tip de urgente, iar acestea sunt disponibile 24h din 24. Tu ne suni, iar noi ne ocupam de gasirea unei solutii pentru problema intampinata, contactandu-l pe distribuitor in numele tau.

Dacă adaugi la acest avantaj si preturile convenabile atat la energie cat si la gaz, atentie rapida si personalizata pentru clienti, ai un set complet de beneficii pentru ca decizia ta de a schimba furnizorul sa se intample chiar astazi!

Related Posts