Scroll Top

Rezervele de țiței și gaze naturale ale României

Rezervele de titei si gaze naturale ale Romaniei

Rezervele de țiței și gaze naturale ale României se vor epuiza în aproximativ 20 de ani

Rezervele actuale de țiței ale României se vor epuiza în aproximativ 20 de ani la producția medie anuală din ultimii ani (3,9 milioane tone) și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire de 5% pentru rezervele de țiței și condensat. La fel se va întâmpla și cu rezervele de gaze naturale. Potrivit Strategia Economică a României, document publicat pe site-ul Ministerului Energiei anre.ro, rezervele actuale de gaze ale României se vor epuiza în 15 – 20 de ani, având în vedere producția actuală, consumul și rata de înlocuire de 80%.

“La producția media anuală din ultimii ani (circa 10,8 miliarde metri cubi), și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire a rezervelor de 80%, se poate aprecia că rezervele actuale de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15 — 20 de ani”, reiese din Strategia Economică a României.

Potrivit documentului, în ultimii cinci ani, producția internă de țiței a înregistrat un declin constant de 2%, iar previziunile pentru următorii cinci ani sunt de accentuare a declinului. Majoritatea zăcămintelor de țiței din România sunt zăcăminte mature, cu un grad mare de depletare, a căror menținere în producție necesită un volum mare de investiții și cheltuieli de operare. Pe termen scurt și mediu, rezervele sigure de țiței pot fi majorate prin introducerea de noi tehnologii, care să conducă la creșterea gradului de recuperare în zăcămintele existente, iar pe termen mediu și lung, prin dezvoltarea proiectelor de explorare a zonelor de adâncime (sub 3.000 m), a celor onshore cu geologie complicată și a zonelor offshore din Marea Neagră, îndeosebi a zonei de apă adâncă (sub 1.000 m).

Potrivit Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), la începutul anului 2015, rezervele dovedite de țiței ale României se situau la 38,678 milioane de tone, cele probabile la 9,237 milioane de tone, iar cele posibile la 10,620 milioane tone.

Related Posts