Scroll Top

Cum să alegi, să instalezi și să întreții un sistem fotovoltaic acasă

Oricât de atractiv sună să instalezi un sistem fotovoltaic la tine acasă și oricât de repede s-ar fi instalat entuziasmul, primul pas către alegerea cea mai potrivită rămână cu siguranță informarea.

Pentru a afla cum să alegi un sistem fotovoltaic pentru acasă, dar și cum să îl instalezi și să îl întreții ulterior astfel încât să te poți bucura de o producție satisfăcătoare de energie, ai câțiva pași esențiali de urmat. De la documentarea în ceea ce privește tehnologiile folosite în producția sistemelor fotovoltaice, la calcularea energiei consumate la tine acasă și până la beneficiile incluse în fiecare contract de cumpărare, citește pașii de mai jos pentru a știi de unde să începi.

Alegerea unui sistem fotovoltaic: de câtă energie ai nevoie?

În primul rând, este esențial să calculezi consumul de energie, atât lunar, cât și anual, necesar pentru menținerea aceluiași standard de viață cu care te-ai obișnuit deja. Odată ce ai această informație, poți opta pentru un sistem fotovoltaic (solar) care, prin mărimea sa și tehnologia folosită, poate genera o astfel de producție.

Având în vedere că un sistem fotovoltaic este, de regulă, o investiție pe termen lung, alegerea înțeleaptă ar fi să îți permiți inclusiv o marjă de eroare. Astfel, în zilele cu condiții meteorologice nefavorabile sau în cazul în care sistemul se deteriorează ca urmarea a unei potențiale întrețineri neatente, scăderea parțială a producției nu te afectează imediat.

Evaluează suprafața pentru instalare

Cea mai comună opțiune fiind instalarea unui sistem fotovoltaic pe acoperiș, este important să verifici orientarea acestuia în raport cu soarele, unghiul, dar și dimensiunea lui. Suprafața pe care instalezi sistemul trebuie să fie direct expusă la soare, pentru a nu se pierde o cantitate considerabilă de energie la ordinea zilei.

Iar, în cazul în care acoperișul nu este suficient de mare pentru a permite un panou solar care să poată genera aceeași energie pe care plănuiești să o consumi, poți lua în considerare alternative. O opțiune accesibilă este aceea de a monta un sistem fotovoltaic gândit pentru a fi poziționat la nivelul solului.

Informează-te despre tipurile de sistem fotovoltaic

Din punct de vedere al stocării și distribuției de energie solară, există trei tipuri de sisteme fotovoltaice: grid-tied, off-grid și hibrid. Pe când un sistem grid-tied poate capta energie și, în același timp, să o și emită mai departe, un sistem off-grid folosește baterii pentru stocarea energie, pentru a fi folosită ulterior. Cel hibrid permite ambele opțiuni.

Deși poate părea, în primă fază, mai atractiv ca panoul solar să emită direct energia captată, un sistem off-grid garantează rezerve de energie. Acestea pot fi utile în special pe timpul zilelor înnorate, pe timp de iarnă, când sistemul trebuie frecvent curățat de zăpadă care împiedică razele solare să pătrundă, etc. Tocmai de aceea este esențial să determini dacă vei folosi sistemul ca sursă principală de energie și în ce condiții mai puțin previzibile va funcționa.

Mai mult, un sistem fotovoltaic poate funcționa pe bază de monocristalin, policristalin sau thin-film. Aici, trebuie luat în considerare bugetul. Panourile solare pe bază de monocristalin deși sunt mai eficiente și mai subțiri, sunt și mai scumpe.

Alege un furnizor de încredere și discută instalarea sistemului

Înainte de a cumpăra un sistem fotovoltaic, în special fiindcă nu este o tehnologie mai costisitoare, dar durabilă, este recomandat să verifici istoricul furnizorului. Interesează-te de cât timp este pe piață, dacă oferă garanție și pe ce perioadă o oferă pentru sistemul vândut, dar și care sunt licențele și certificările de care dispune.

Deși poate părea că un furnizor pune la dispoziție același panou solar la un preț mai mic, calitatea materialelor folosite și manopera determină durata de viață estimată a panoului tău. Mai mult, majoritatea furnizorul oferă instalarea oricărui sistem fotovoltaic achiziționat, inclusă în preț. Înainte de semnarea contractului, este ideal să verifici dacă dispui și de acest serviciu, pentru a evita costuri suplimentare. Mai mult, unii furnizori pun la dispoziție inclusiv alternative contractuale pentru mentenanță perioadă care, pentru un om ocupat sau care preferă lucrul făcut de profesioniști, ușurează extrem de mult procesul de întreținere.

Odată instalat, monitorizează producția de energie a sistemului

Un sistem fotovaltaic poate dispune inclusiv de un sistem de monitorizare încorporat. Nu numai că acest sistem de monitorizare îți indică inclusiv cât de regulat are nevoie de mentenanță sistemul tău, dar semnalează fiecare scădere în producția de energie. Deși de cele mai multe ori, această scădere poate fi datorată unor factori meteorologici imposibil de controlat, este esențial să verifici dacă odată ce acești factori sunt eliminați, problema persistă.

Constatând că, după o perioadă, sistemul nu mai funcționează optim, scăderea producției de energie poate fi cauzată nu doar de deteriorarea sau vârsta sistemului, cât și de erori ale invertoarele, de cablării deficitare sau alți factori pe care îi poți consulta aici.

Pentru sfaturi avizate de întreținere și verificare profesionistă a panourilor, apelați cu încredere la echipa Restart Energy! Vă punem la dispoziție expertiza noastră pentru o folosire cât mai îndelungată a panourilor dumneavoastră solare.

Related Posts